Kaikki tietävät tehokkaimman krapulanehkäisykeinon, eli pysymisen kohtuudessa.

Aina tämä keino ei kuitenkaan onnistu, joten on otettava käyttöön kakkossuunnitelma. Tässä muutama tieteellisesti todennettu krapulanhoitomenetelmä.

1. Päärynämehu

Eräässä australialaistutkimuksessa havaittiin, että lasillinen (220 ml) päärynämehua ennen tissuttelua voi lievittää kaikenlaisia krapulaoireita peräti 16 – 21 %. Vaikutus perustui siihen, että päärynämehu ehkäisi alkoholin imeytymistä verenkiertoon.

Tutkijat uskovat, että päärynämehun lisäksi myös päärynän syöminen sellaisenaan – tai vaikkapa smoothiessa – auttaa ehkäisemään krapulaoireita. Katso siis täältä päärynäherkkuja.

2. Sprite

Sokeripitoiset limsat ovat saaneet paljon negatiivista huomiota mediassa viime vuosina, mutta eräässä asiassa ne näyttävät olevan suorastaan terveysjuomaa: Kiinalaistutkimuksessa havaittiin Spriten olevan tehokkain palautumisjuoma krapulaoireista kärsiville. Lue lisää täältä.

3. Vesi

Suurin osa krapulaoireista johtuu itseasiassa elimistön kuivumisesta. Kuivuminen puolestaan johtuu siitä että alkoholi on diureetti, eli se poistaa nestettä elimistöstä. Parhaiten ehkäiset krapulaa kun juot muutaman lasillisen vettä ennen nukkumaanmenoa. Myös välivesi kannattaa muistaa drinkkien välissä.

4. Täysjyvähiilarit

Suolainen ja rasvainen roskaruoka on krapulassa ehkä erityisen houkuttelevaa, mutta siihen ei kannattaisi välttämättä sortua. Krapulassa keho on muutenkin rasitustilassa, joten rasvan ja suolan yhdistelmä voi aiheuttaa närästysoireita ja jopa rytmihäiriöitä.

Parhaiten pidät nälän loitolla syömällä täysjyvähiilihydraattia, kuten kaurapuuroa ja moniviljaleipää. Ne imeytyvät hitaasti ja pitävät nälän loitolla ärsyttämättä vatsaa.

Mitä ei kannata juoda:

Krapularyyppy

Krapula ei ”lähde sillä millä se tulikin”. Krapularyypyllä saat kyllä myöhästettyä krapulaoireita, mutta ne iskevät myöhemmin kyllä korkojen kera.

Kahvi

Kuten alkoholi, myös kahvi on diureetti – se siis poistaa nestettä elimistöstä. Tehokkaammin ehkäiset krapulaoireita vedellä tai muilla aiemmin listatuilla juomilla.

 

Katso myös:

Lisää krapula-asiaa

 

Lähde: Telegraph