Tuoreita tomaatteja on saatavilla vuoden ympäri vuoden, vaikka ne maistuvatkin parhailta kesäisin.

Tomaatit ovat hyviä sellaisenaan, mutta niiden makua voi korostaa erilaisilla valmistusmenetelmillä – esimerkiksi paahtamalla korkeassa lämpötilassa.

Miksi paahtaminen?

Korkea lämpötila auttaa keskittämään tomaatin maun ja tuomaan tomaatin makeuden esille, kun sen luonnolliset sokerit karamellisoituvat. Kyseinen tekniikkaa vähentää myös happamuutta ja hapokasta makua, joka on joillekin tomaateille ominaista.

Tämä valmistustapa sopii parhaiten tomaateille silloin, kun niiden maku ja koostumus eivät ole parhaimmillaan. Lopputuloksena syntyy todella maukas ja makea tomaatti, jolla on kiinteä koostumus.

Tomaatin kypsentäminen voi viedä jotakin vitamiineja pois, mutta se kuitenkin auttaa keskittämään muita ravinteita, kuten lykopeenia, joka on voimakas sydämen toimintaa edistävä antioksidantti.

Tässä simppelissä reseptissä paahdetaan kirsikkatomaatteja ja joukkoon lisätään valkosipulia, tuoretta persiljaa sekä timjamia. Voit käyttää myös korppujauhoja ja parmesaania, jos haluat tuoda mukaan lisärapeutta ja makua.

Uunissa paahdetut tomaatit

Valmistusaika: 1 tunti 30 minuuttia (15 minuuttia aktiivista ruoanlaittoa)

Ainekset:

  • 12 luumutomaattia, halkaistuna pituussuunnassa ja kuivattuna
  • 2 rkl ekstra neitsytoliiviöljyä
  • Suolaa ja pippuria maun mukaan
  • 0,6 dl tuoretta persiljaa
  • 1 tl tuoretta timjamia
  • 1 rkl hienonnettua valkosipulia

  1. Esilämmitä uuni 220 asteeseen. Peitä uunipelti foliolla. Aseta tomaatit pellille, halkaistu puoli ylöspäin. Lorauta tomaattien päälle 1 rkl oliiviöljyä ja lisää suola ja pippuri. Paahda tunnin ajan tai niin kauan, kunnes tomaatit ovat muuttuneet ruskeiksi pohjasta.
  2. Sekoita sillä välin öljy, persilja, timjami ja valkosipuli. Ota tomaatit pois uunista ja levitä yrttiseos niiden päälle. Laita uuniin 15 minuutin ajaksi tai kunnes yrtit alkavat ruskistua.

Paahdetut ja maukkaat kirsikkatomaatit ovat erinomainen lisuke, mutta niitä voi napostella myös sellaisenaan!

Jaa resepti ystävillesi, jotka pitävät ruoanlaitosta.