Mies sai loisen, kun hän käytti sashimi-annoksessa raakaa kanaa.

Sukkulamadot pääsivät raa’an kanan kautta miehen vatsalaukkuun ja aiheuttivat paiseita keuhkoihin ja maksaan.

Mies alkoi voida pahoin 10 päivää sen jälkeen, kun hän oli syönyt sashimia. Mies hakeutui Saiseikai Fukuokan sairaalaan, jossa hän valitti vatsakivuista ja epäili niiden johtuvan kanasta, jonka pinnat oltiin kypsennetty, mutta sisäpuoli oltiin jätetty raa’aksi, British Medical Journal kirjoittaa.

Diagnoosi saatiin tehtyä nopeasti ja potilas hoidettiin kuntoon. Sukkulamadot voivat hoitamattomina aiheuttaa vakavia oireita, kuten näkökyvyn menetyksen.

”Sukkulamatoja todetaan usein lapsilla jotka syövät vahingossa multaa, joka sisältää sukkulamatojen munia sekä aikuisilla, jotka syövät loisia tai loisen munia kantaneiden eläinten lihaa.” 

”Sukkulamatojen aiheuttamat oireet saadaan nopeasti hoidettua, mutta valitettavan usein niitä ei diagnosoida tarpeeksi nopeasti.” 

Terveysviranomaiset ovat jo pitkään varoittaneet ihmisiä syömästä raakaa kanaa, joka on kulinaristien herkkua eri puolilla Japania.

”Osa ihmisistä väittää että raaka liha sisältää enemmän ravinteita kuin kypsennetty liha. Ihmiset uskovat että kypsentäminen tuhoaa entsyymejä sekä ravintoaineita”, ravitsemusasiantuntija Rhiannon Lambert kertoo The Independent -lehdelle ja jatkaa:

”Osa ruoista sisältää terveydelle haitallisia bakteereja ja mikro-organismeja, jotka kuolevat vain kypsennyksen yhteydessä. Täysin raa’an lihan syöminen (mukaan lukien kalan) nostaa ruokamyrkytyksen ja sairauden riskiä. Riippuen siitä missä syöt, ruoan laadun suhteen on olemassa parempia tai huonompia standardeja.”

”Osa sairastumisista aiheutuu, kun esimerkiksi raakaa kanaa leikataan leikkuulaudalla eikä sitä pestä ennen salaatin tai muiden kypsentämättömien raaka-aineiden valmistamista.” 

Olkaahan varovaisia – kanaa ei tulisi koskaan syödä raakana. 

Jaa tietoa eteenpäin, jotta ystäväsi muistavat olla tarkkoina varsinkin ulkomailla!