Jäätee on hyvää janojuomaa, mutta rajansa kaikella.

Eräs Yhdysvaltalain Arkansasista kotoisin oleva mies oli innostunut nauttimaan jääteetä reilummalla kädellä: Hän joi sitä peräti 16 lasillista – siis noin neljä litraa – päivässä! Mies alkoi kärsiä heikotuksesta ja voida pahoin, minkä vuoksi hän hakeutui paikalliseen sairaalaan.

Sairaalatesteissä miehen virtsasta löydettiin poikkeuksellisen paljon kalsiumoksalaattia, ainetta josta munuaiskivet muodostuvat. Röntgenkuvissa miehen munuaisten todettiin olevan tulehtuneet ja täysin munuaiskivien tukkimat. Mies ohjattiin dialyysihoitoihin, ja hän joutuu käymään niissä todennäköisesti loppuikänsä.

Musta tee voi vaurioittaa munuaisia

Koska miehen suvusta ei löydetty merkkejä alttiudesta munuaissairauksille, lääkärit uskovat nimenomaan jääteen ylettömän juonnin olevan syy munuaiskiville. Mustan teen sisältämien oksalaattien on jo aiemmin tiedetty olevan haitallisia munuaisten terveydelle.

Lääkärit kuitenkin painottavat, että normaaleina määrinä nautittuna musta tee ei suinkaan ole epäterveellistä, vaan sitä voi hörppiä levollisin mielin.


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
Lisää teeinspiraatiota
Lähde: Daily Mail / Voice