Luulitko syöväsi terveellisemmin käydessäsi ”oikeassa ravintolassa” pikaruokalan sijaan?

Yhdysvaltalaistutkimus kyseenalaistaa tämän luulon. European Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ihmiset näyttävät syövän ravintolassa kuin ravintolassa keskimäärin 200 kilokaloria enemmän kuin kotona syödessään. Tutkimustulosten mukaan ei siis ole merkitystä keskittyykö ravintola pikaruokaan vai ns. parempiin ruokiin – ainakaan jos tarkastellaan asiaa kalorien näkökulmasta.

Suolaa ja kolesterolia kertyykin enemmän ”oikeissa ravintoloissa”

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös mm. suolan- ja kolesterolinsaantia. Suolan osalta tulokset olivat varsin yllättäviä: Pikaruokalassa syöminen nosti suolankulutusta keskimäärin 300 mg/päivä, kun taas ”oikeassa ravintolassa” syöminen nosti suolankulutuksen jopa 412 milligrammaan.

Kolesterolin osalta tulokset ovat mielikuviin nähden vielä nurinkurisemmat: Täyden palvelun ravintoloissa ihmisten havaittiin syövän keskimäärin 58 milligrammaa enemmän kolesterolia kuin kotonaan. Pikaruokaravintoloissa syödessään kolesterolinlisäys oli ”vain” 10 milligrammaa.

Tutkimusta johtanut professori Ruopeng An kertoo näkemyksensä Medical News Todayn haastattelussa: ”Jos haluat syödä terveellisesti ja välttää ylensyömistä, niin on terveellisintä valmistaa itse ruokansa. Suosittelen välttämään syömistä ulkona aina kun mahdollista.”

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyvää asiaa

Kevyitä kasvisruokia kotona valmistettavaksi

 

Lähde: HS, Medical News Today

Kommentit

kommenttia