Gluteeniton leipominen on oma taiteenlajinsa.

Tässä seitsemän vinkkiä jotka tekevät gluteenittomasta elämästä hieman helpompaa.

1. Lisää nostatusaineiden määrää 25 %

Gluteenittomat jauhot vaativat enemmän nostatusainetta – muista tämä kun olet muuntamassa vehnää sisältävää reseptiä gluteenittomaksi. Kerro siis reseptin leivinjauhe- ja ruokasoodamäärät 1,25:llä.

2. Kokeile rohkeasti eri jauhoja

Kokeilemalla opit mikä jauho ja jauhoseos sopii mihinkäkin leivokseen. Gluteenittomia jauhoja valmistetaan mm. kvinoasta, pavuista, riisistä ja kaurasta. Monet jauhot toimivat parhaiten sekoituksina.

3. Valmista gluteenittomat herkut vehnäisiä versioita pienempinä

Gluteenittomat leivonnaiset murenevat helpommin kuin vehnäiset versiot. Tästä syystä gluteenittomat keksit, muffinssit ja leipäset kannattaa valmistaa minikokoisina versioina. Sellaisina ne on myös helpompi syödä jos erästä sattuu tulemaan erityisen helposti mureneva.

4. Korvaa gluteeni luonnonkumilla

Luit oikein: Luonnonkumilla. Gluteeni on ainesosa joka tekee leivästä sopivan sitkeää, niin että se ei hajoa murusiksi. Kun gluteeni otetaan pois, leipä murenee helposti. Tilanteen voi korjata syötävillä luonnonkumeilla, kuten ksantaanilla ja guarkumilla. Kannattaa tosin huomioida että nämä kumit eivät sovellu kaikkien ruoansulatukselle – kokeilemalla selvität tämänkin asian.

5. Älä heitä virheitäsi hukkaan

Jos olet hiljattain vaihtanut gluteenittomaan ruokavalioon, tulet tulevaisuudessa tekemään vielä paljon leivontamokia. Mokat kannattaa kuitenkin hyödyntää: Jauha pilalle menneet leivänkäntyt tehosekoittimessa pieniksi ja pakasta ne. Voit käyttää niitä vaikka krutonkien tapaan salaateissa.

6. Paista pienemmällä lämmöllä ja pidempään

Gluteenittomat leivonnaiset ruskistuvat ulkopuoleltaan yleensä nopeammin kuin kypsyvät sisältä. Siksi lämpötila kannattaa säätää ainakin viitisen astetta alemmaksi kuin reseptissä sanotaan, ja antaa leivonnaisen myös paistua hieman pidempään. Toisin kuin leivonnassa yleensä, gluteenittomien herkkujen kanssa pätee sääntö: Tarkkaile leivonnaisiasi uunissa ja ota ne pois kun sopivalta näyttää (tai kuten kokemus kertoo).

7. Unohda perfektionismi

Gluteenittomien herkkujen kanssa käy useammin vahinkoja kuin vehnäisten leipomusten. Tähän ajatukseen kannattaa totuttautua ja suhtautua leipomiseen terveellä huumorilla.

 

 

Katso myös:

Gluteenittomia herkkuja ja lisää asiaa gluteenista

 

 

Lähteet: One Green Planet, Whole New Mom

Kuva: James Petts

Kommentit

kommenttia