Tietyt eksoottiset ja arkiset ruoat ovat väärin valmistettuina tai syötyinä myrkyllisiä.

1. Hunaja


On harvoin tiedetty fakta, että hunaja sisältää useita myrkyllisiä yhdisteitä. Hunajasta poistetaan myrkyt pastöroimalla sen jälkeen, kun se on kerätty. Vain teelusikallinen pastöroimatonta hunajaa voi aiheuttaa päänsärkyä, sekavuutta, huonovointisuutta ja oksentaminen saattaa kestää jopa vuorokauden ajan. Yli teelusikallinen voi jopa tappaa ihmisen. Osa siitepölyistä voi sisältää haitallisia pyrrolitsidiinejä, ja mehiläiset voivat joskus kerätä siitepölyä, joka on ihmiselle vaarallista. Pyrrolitsidiineja (PA-yhdisteitä) sisältävät kasvit ovat onneksi Suomessa vähäisiä.

2. Akee


Akee voi olla hengenvaarallinen, mikäli sitä ei valmisteta oikealla menetelmällä. Vain hedelmän keltaiset osat saa käyttää ja ne täytyy valmistaa juuri oikealla tavalla. Hedelmä tulee syödä myös silloin, kun se ei ole liian kypsä tai raaka.

3. Maniokki

Etelä-Amerikassa käytetään maniokkijuurta, joka on herkullinen, kun se valmistetaan oikein. Juuri sisältää kuitenkin sinihappoa, mikäli maniokkia syödään raakana tai väärin valmistettuna. Maniokkeja esiintyy kitkerän makuisina ja makean makuisina. Kitkerät maniokit ovat 50 kertaa makeita myrkyllisempiä. Makeat juuret sisältävät 20 milligrammaa sinihappoa. Vähäinen hapon määrä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö juuri olisi myrkyllinen, sillä kaksi makeaa juurta voivat tappaa täysikasvuisen lehmän.

4. Seljanmarjat

Selajanmarjoja käytetään usein teessä, hilloissa ja viineissä. Seljanmarjat ja lehdet sisältävät valitettavasti glykosideja, jotka muuttuvat kehossa syanidiksi. Seljanmarjat tulee myös poimia, kun ne ovat tarpeeksi kypsiä, sillä muuten ne voivat aiheuttaa pahoinvointia ja muita ikäviä oireita.

5. Cashewpähkinät


Kaupassa ei myydä koskaan raakoja cashewpähkinöitä. Pähkinät höyrytetään, jotta niissä oleva myrkky saadaan häviämään. Cashewpähkinöissä on samaa myrkkyä kuin myrkkymuratissa.

6. Raparperi


Raparperipiirakka on monelle herkkua, jota saa usein mummolassa. Raparperinlehtiä ei kuitenkaan saa syödä, sillä ne sisältävät myrkkyä, joka aiheuttaa muun muassa munuaiskiviä. Kuolemaan on kuitenkin pitkä matka, sillä raparperinlehtiä tulisi syödä 5 kiloa, jotta annos olisi tappava. Huomioi kuitenkin, että jo huomattavasti pienempi määrä saa sinut voimaan pahoin.

7. Perunat


Moni tietää, että peruna voi olla myrkyllinen. Itävää perunaa ei saisi syödä, sillä se sisältää varren ja lehtien tavoin myrkkyä. Perunoita ei myöskään tulisi säilyttää liian valoisassa ja kosteassa paikassa, sillä tällöin ne itävät nopeammin. Jo yksi itävä peruna voi saada ihmisen voimaan pahoin. Versojen leikkaaminen ei välttämättä auta, sillä myrkkyä saattaa olla koko perunassa.

Lähde: Foodbeast.com