Chili on kasvattanut suosiotaan viime vuosina ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Chilit ovat tulisuudestaan huolimatta riippuvuutta aiheuttavia terveyspommeja, jotka piristävät ruokaa kuin ruokaa. Ei siis muuta kuin habaneroa huuleen!

Tiesitkö näitä erikoisia faktoja chileistä?

1. Vitamiinipitoisuus

Chileissä on runsaasti mm. C- ja E-vitamiineja. Chilit ovat itseasiassa maailman vitamiinipitoisimpia hedelmiä.

2. Chilin polte

Chilin polte syntyy yhdisteestä nimeltä kapsaisiini. Tulisimpien chilien polte voi aiheuttaa todella koviakin kipuja suussa ja ruokatorvessa, mutta kapsaisiini ei silti ole vaarallista. Chilien tulisuutta mitataan Scovillen yksiköissä: tavallisessa paprikassa näitä yksiköitä on 0, mutta tulisimmissa chileissä miljoonia.

3. Poltteen vaikutukset ihmisessä

Chilin kapsaisiini vaikuttaa suoraan hermostoon, ja huijaa sitä luulemaan että suussa on jokin kirjaimellisesti tulessa. Todellisuudessa kapsaisiini ei aiheuta minkäänlaista oikeaa poltetta kehossa. Tulista chiliä syöneet kuitenkin tietävät, että oireet ovat ihan aitoja: poltetta suussa, nielussa, vatsassa, tinnitystä, hikoilua…

4. Chilin terveysvaikutukset

Chili vapauttaa hyvänolon hormoneja eli endorfiineja. Tämä selittää, miksi monet jäävät koukkuun tulisiin chileihin. Chilien syöminen myös nopeuttaa pintaverenkiertoa ja jouduttaa haavojen paranemista. Kapsaisiinin on myös eräissä tutkimuksissa todettu jopa tappavan syöpäsoluja.

5. Chilin siemenet

Monet luulevat chilien siementen olevan tulisia. Todellisuudessa chilien siementen kiinnikkeet ovat tulisia, mutta itse siemenet eivät.

6. Oireiden livittäminen

Moni chilinsyöjä on saanut karsaan opetuksen siitä, mitä vesi tekee chilin poltteelle suussa – se ei todellakaan helpota. Käytännössä parhaat lääkkeet chilin poltteelle ovat leipä ja maito.

 

Katso myös:

Chilireseptejä ym.

Chilin- ja muiden väkevien aineiden syöntisuorituksia

Lähde: Makuja