Herkkä vatsa? Näin kannattaa syödä!

Jos kärsit usein turvotuksesta, ummetuksesta tai muista vatsavaivoista, niin saatat kuulua ”herkkävatsaisten heimoon”. Herkkää vatsaa voi kuitenkin hoitaa oikeilla ruokavalinnoilla.

Tässä viisi tapaa:

1. Syö helposti sulavia kuituja

Esimerkiksi kaura sisältää hyviä ja vatsalle helliä kuituja, joten kokeile vaihtaa leivät kauraleipään ja aamiaismurot kaurapuuroon.

2. Keitä tai höyrytä vihannekset

Keittäminen ja höyryttäminen pehmittävät vihannesten kuituja, jolloin niiden sulattaminen vatsassa käy helpommin. Esimerkiksi herneet, pavut, porkkanat ja perunat muuttuvat näin huomattavasti vatsaystävällisemmiksi. Mitä perunoihin tulee, niin vältä uppopaistettuja ranskanperunoita.

Avokadot ja banaanit sopivat yleensä sellaisenaan myös herkkävatsaisille.

3. Pidä tyydyttyneen rasvan osuus pienenä

Runsas määrä tyydyttynyttä rasvaa voi saada vatsan sekaisin ja toimimaan hitaasti, joten pitäydy pääsääntöisesti kalassa ja kananlihassa, joissa on molemmissa vain vähän tyydyttynyttä rasvaa.

Katso täältä kala– ja kanaherkkuja

4. Suosi vähärasvaisia maitotuotteita

Tyydyttyneen rasvan määrä kannattaa pitää alhaisena myös maitotuotteiden osalta. Osta siis pääsääntöisesti vähärasvaista maitoa ja juustoa. Monet herkkävatsaiset kärsivät jonkinasteisesta laktoosi-intoleranssista, joten laktoosittomia tuotteita kannattaa myös suosia.

5. Vältä tiettyjä ruokia

Tietyt ruoat voivat aiheuttaa ongelmia herkkävatsaiselle. Näitä ovat erittäin voimakkaasti maustetut ja tuliset ruoat, kaasua suolistoon tuottavat ruoat kuten kaalit ja pavut sekä kaikki uppopaistetut ruoat.

 

terveysnappi

Lähde: LiveStrong

Kommentit

kommenttia