Tulinen ruoka on terveellistä!

Chili ja muut mausteet antavat ruokiin muutakin kuin makua – niillä on myös merkittäviä terveysvaikutuksia. Tässä niistä viisi.

1. Tuliset ruoat auttavat laihduttamisessa ja painonhallinnassa

Erään tutkimuksen mukaan ihmiset syövät 75 kilokalorin verran vähemmän ruokaa syötyään ennen ateriointia punaista chiliä. Tuliset maut siis näyttävät hillitsevän ruokahalua. Tutkimuksissa on havaittu tulisten ruokien syömisen lisäävän myös kehon ruskean rasvan määrää – ruskea rasva on ns. hyvää rasvaa, joka tehostaa aineenvaihduntaa ja nopeauttaa kalorien palamista.

2. Ehkäisevät keuhkosairauksia

Kurkuman on eläinkokeissa havaittu ehkäisevän astmaa ja muita keuhkosairauksia. Se ehkäisee viirusten, savun ja muiden haitallisten aineiden tunkeutumista keuhkorakkuloihin. Katso siis täältä kurkumaherkkuja!

3. Puhdistavat mielesi – kirjaimellisesti!

Rosmariinissa, mintussa ja kanelissa on havaittu aivoterveyttä edistäviä ominaisuuksia. Laboratoriokokeissa havaittiin mm. kanelin sisältämän kanelialdehydin ehkäisevän Alzherimerin taudille tyypillisten ”neuronisolmujen” muodostumista aivoissa. Katso täältä mihin kaikkeen kaneli käykään! (Mutta älä syö sitä pelkältään – kaneli on todella tulista kamaa! Katso täältä miten käy jos syöt.)

4. Ehkäisevät rasvapitoisen ruoan aiheuttamia ongelmia kehossasi

Erään tutkimuksen mukaan oreganon ripotteleminen pizzan päälle todella kannattaa – se ja muutamat muut mausteet nimittäin ehkäisevät rasvaisen ruoan aiheuttamia haittavaikutuksia kehossasi. Tutkimuksessa havaittiin, että kun koehenkilöt söivät mm. curryllä ja kanelilla maustettua kanaa ja leipää, heidän insuliini- ja triglyseriditasonsa olivat 31 – 21 % alemmat kuin jos he söivät samat annokset ilman mausteita. Korkeat triglyseridi- ja insuliinitasot ennakoivat mm. diabetesta ja sydäntauteja.

Katso täältä curryherkkuja!

5. Mausteet vähentävät karsinogeenien määrää grilliruoissasi

Kun ruskistat ruokia grillissä hieman liikaa, niihin muodostuu polyaromaattisia hiilivetyjä (PAH-yhdisteitä), jotka ovat karsinogeenisiä eli syöpävaarallisia. Makkaroita ja pihvejä ei siis todellakaan kannata grillata ”hiileksi”. Eräässä tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että syöpävaarallisten yhdisteiden syntymistä voi ehkäistä tehokkaasti rosmariinimarinadilla! Kun pihvit oli marinoitu rosmariinimarinadissa, niiden PAH-yhdistepitoisuus grillauksen jälkeen putosi 61 – 70 % verrattuna marinoimattomiin pihveihin!

Tutkijat uskovat ilmiön selittyvän rosmariinin antioksidanttipitoisuudella. Katso täältä myös muita marinadi- ja rosmariini-ideoita.

Katso myös:

Tulisia chiliherkkuja

Lähde: Huffington Post