Suosittu thairuoka aiheuttaakin maksasyöpää – kannattaa jättää syömättä

 

Raaka kala on noussut viimevuosina Suomessakin suosioon sushibuumin myötä. Pääsääntöisesti raaka kala onkin terveellistä ja vaaratonta – oikein käsiteltynä ja säilytettynä – mutta poikkeuksiakin löytyy.

BBC uutisoi Thaimaassa suositusta ruoasta, jonka on todettu aiheuttavan maksasyöpää. Kyseessä on raa’asta sisävesikalasta valmistettu koi plaa -niminen ruokalaji, jota syödään etenkin Manner-Thaimaan koillisosissa. Koi plaa valmistetaan pilkkomalla raaka kala hyvin hienoksi, minkä jälkeen se maustetaan yrteillä, elävillä punamuurahaisilla (!) ja sitruunamehulla.

 

Jopa 80%:lla väestöstä tappava maksaloinen

Tutkijat ovat jo pitkään ihmetelleet miksi tietyissä osissa Thaimaata maksasyöpä on poikkeuksellisen yleistä. Hiljattain syy on selvinnyt: Maksasyöpää aiheuttaa maksamato – loinen joka siirtyy raa’asta kalasta syötynä maksan sisään ja pesiytyy sinne. Raa’asta kalasta valmistettu koi plaa on paikoitellen erittäin suosittu ruokalaji – tämä näkyy valitettavasti myös asukkaiden maksassa ja syöpäkuolleisuudessa: Paikoitellen jopa 80 % väestöstä kantaa maksamatoja.

Suomessa koi plaa ei aiheuta riskejä, mutta jokaiselle Thaimaahan matkaa suunnittelevalle tämä juttu kannattaa jakaa.

 

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

 

 

Lähde: BBC / Aiheesta Suomessa uutisoivat ensin Makuja ja MTV

Kuva: Wikipedia