Lusikoitko sinäkin probiootteja sisältäviä jogurtteja?

Niin sanotut hyvinvointijogurtit ovat tulleet kauppojen hyllyille mitä ilmeisimmin pysyäkseen. Niiden mainoslauseissa luvataan jogurtin sisältämien bakteerien parantavan suoliston terveyttä monin tavoin. Mutta onko mainosmiesten väitteissä perää? ET-lehden haastatteli Helsingin Yliopiston mikrobiologian professori Per Sarista aiheen tiimoilta.

Näin Saris toteaa probioottijogurteista:

”Suolistomme pinta-ala on noin pari tenniskenttää. Lisäksi vatsalaukussamme on paljon ärhäköitä mikrobeja, jotka tuhoavat suuren osan syömämme ruuan bakteereista. Näin kun ajatellaan, niin eipä se yksi purkillinen probiootti-jukurttia vielä paljon pelasta.”

Mitä sitten tulisi syödä jos ei hyvinvointijogurttia?

Saris suosittelee yksittäisten hyvinvointijogurttien sijaan syömään runsaasti marjoja ja hedelmiä – myös ne sisältävät suoliston terveyttä edistäviä probiootteja. Lisäksi ne sisältävät tärkeitä hivenaineita, vitamiineja ja antioksidantteja. Sokeria ja valkoista viljaa Saris kehoittaa välttämään, koska se heikentää suoliston bakteerikantaa.

Lopuksi Saris kehoittaa myös ottamaan rennosti ja olemaan onnellinen – hyvä olo näet antaa parhaan suojan tauteja vastaan!

Lähde: ET-lehti, IS