Urheilijatkin sortuvat joskus muutamaan huurteiseen, ja se on ihan ok.

Moni kuitenkin huomaa että kostean viikonlopun jälkeinen maanantaitreeni ei tunnu sujuvan ihan samanlaisella tempolla kuin yleensä. Syy piilee siinä miten alkoholi vaikuttaa lihaksistoomme.

Olut – urheilujuomia parempi palautusjuoma?

Eräässä suomalaistutkimuksessa havaittiin että elektrolyytit, suolat ja hiilihydraatit tekevät oluesta lähes täydellisen palautusjuoman – jopa paremman kuin monet urheilujuomat. Totuus ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen: Oluen sisältämä alkoholi hidastaa lihasten treenien jälkeistä palautumista eli proteiinisynteesiä.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin että viiden oluttuopillisen sisältämän alkoholimäärän nauttiminen hidastaa maksassa tapahtuvaa proteiinisynteesiä noin neljännekseen normaalitahdista. Eräässä toisessa tutkimuksessa puolestaan havaittiin että kahden oluen nauttimisella ei ole vastaavaa vaikutusta.

Olut ja testosteroni

Testosteronin eli mieshormonin määrä kehossa vaikuttaa lihasten kehittymiseen: Pääsääntöisesti lihakset kasvavat sitä tehokkaammin mitä enemmän testosteronia kropassa on. Erään tutkimuksen mukaan pieni määrä alkoholia (= korkeintaan pari oluttuopillista) voi lisätä testosteronin määrää verenkierrossa jopa 17 prosentilla. Sen sijaan tätä suuremmat alkoholimäärät näyttävät heikentävän kehon testosteronintuotantoa, mikä heikentää osaltaan myös lihastreenien vaikutuksia.

Summa summarum: Olut on palautusjuomana ihan ok, kunhan pitäydyt kohtuudessa. Kippis sille!

 

Katso myös:

Lisää olutinspiraatiota

 

Lähde: HuffPost

Kommentit

kommenttia