Kahvi valmistetaan kahvipensaassa kasvavien marjojen sisällä olevista siemenistä.

Näitä siemeniä kutsutaan kahvipavuiksi. Jotta kahvipapuihin päästään käsiksi, on marja kuorittava ensin pois papujen päältä. Tämä on työlästä ja luontoa kuormittavaa.

Kuoritut kahvimarjat kaadetaan yleensä jokiin, missä ne aiheuttavat mittavia ongelmia luonnon ekosysteemeille. Kahvimarjoja on totuttu kahvifarmeilla pitämään hyödyttömänä sivutuotteena, josta pyritään pääsemään eroon mahdollisimman vähäisin taloudellisin kustannuksin.

Kahvimarjat ovat täysin syömäkelpoisia. Itse asiassa ne ovat terveellisiä ja potentiaalisesti ruokamarkkinoita mullistavia: niissä on kolme kertaa enemmän antioksidantteja kuin mustikoissa, ja niillä voi korvata vehnäjauhon. Kahvimarjoissa ei ole myöskään gluteenia, joten ne soveltuvat erityisruokavalioihinkin. Jos kahvimarjoja käytettäisiin vehnäjauhon korvikkeena, säästyisi myös suuren kaupungin verran kahvimarjajätettä joka vuosi.

Kahviyritys CF Global on ottanut tavoitteekseen tuoda kahvijauheen koko maailman ruokapöytiin vuoden 2015 aikana. Sivustolla Coffeeflour.com voi jo valmistautua kahvijauhemullistukseen vaikkapa katsomalla kahvijauhereseptejä, joissa opastetaan tekemään mm. superfood-mysliä ja pastaa. Sivustolla myös kerrotaan tarkemmin projektin tavoitteista mm. kahvinviljelijöiden sosiaaliekonomisen tilanteen parantamisesta ja ympäristöprojekteista.

Mitä olet mieltä kahvijauheprojektista? Maistuisiko kahvijauhepasta?

 

Lähde: Raw Science, Coffeeflour.com

Katso myös: Lisää erikoisia kahvijuttuja Herkkusuussa

Kommentit

kommenttia