Tuliset ruoat – kenen tulisi välttää niitä?

Chili ja muut tuliset mausteet ovat saaneet viime aikoina suitsutusta osakseen; niiden on todettu erinäisissä tutkimuksissa edistävän terveyttä monin tavoin. Kaikkia tuliset ruoat eivät kuitenkaan hyödytä, vaan joidenkin terveyttä ne saattavat jopa haitata. Ylen haastattelema HUS:n ylilääkäri Martti Färkkilä kehoittaakin eräistä vaivoista kärsiviä pidättäytymään tulisimpien ruokien syömisestä.

Suolisto- ja peräpukamaongelmaisten vältettävä

Jos kärsit ärtyvän suolen oireyhtymästä tai suolistosi tuntuu olevan muuten vain herkkä, niin tulisten ruokien syömistä kannattaa vähentää. Tämä johtuu siitä, että ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivä suolisto reagoi moninkerroin normaalia voimakkaammin chilin kapsaisiiniin, eli ainesosaan joka saa chilin ”polttamaan” suussa.

Chili ja muut polttavat mausteet voivat myös pahentaa refluksitautia eli närästysoireita, kuten myös vatsahaavan aiheuttamia kipuja. Färkkilän mukaan myös peräpukamista kärsivien kannattaa välttää tulisia ruokia – poltteleehan chili vielä uloskin tullessaan.

Ei niin huonoa ettei hyviäkin uutisia chilin ystäville

Färkkilällä on kuitenkin hyviäkin uutisia herkkävatsaisille chilin ystäville: Hänen mukaansa suoliston kemoreseptorien jatkuva stimulointi kapsaisiinilla ja muilla tulisilla ainesosilla saattaa – ainakin teoriassa – vaimentaa ajan myötä polttavaa vaikutusta. Herkkäkin suolisto voi siis tottua chiliin, mutta tämä on toki yksilöllistä.

Färkkilä myös korostaa, että chilin kapsaisiinin ei ole suoranaisesti todettu aiheuttavan tai pahentavan mitään tauteja, eikä sen ole yhdessäkään tieteellisessä tutkimuksessa todettu olevan karsinogeeni – se ei siis lisää syöpäriskejä.

 

Katso myös:

Chiliherkkuja

 

 

Lähde: Yle

Kommentit

kommenttia