6 tapaa syödä kuin Väinämöinen – tällainen on ylistetty Kalevala-dieetti

Tällainen on kantasuomalainen Kalevala-dieetti!

Oletko kokeillut jo kaikenlaisia kansainvälisiä trendidieettejä, mutta mikään ei ole oikein tuntunut omalta? Älä enää etsi, vaan palaa juurillesi – omaksu Kalevala-dieetti!

Näistä elementeistä se koostuu:

1. Paljon kalaa

Kalevalassa herkuteltiin paljon kaloilla. Lohi ja hauki olivat kalevalalaisten erityisessä suosiossa. Lohesta saa hyviä rasvoja ja D-vitamiinia, hauesta ja ahvenista mm. proteiinia ja kivennäisaineita. Ison hauen leukaluusta saa kaupanpäällisiksi kanteleen aihion. Katso täältä kalaherkkuja.

2. Riistaa metsästä

Hirviä, lintuja, oravia, jäniksiä… Riistan metsästys oli muinoin yhtä yleistä kuin Prisman lihatiskillä asiointi nykyisin. Katso täältä oravakeitto-ohje ja hirviherkkuja.

3. Täysjyväviljaa ja talkkunaa

Täysjyväviljasta jauhettua talkkunaa käytettiin yleisesti kaikenlaisessa ruoanlaitossa. Nykyään sen käyttö on melko marginaalista. Talkkunan käytön soisi kuitenkin yleistyvän, koska kyseessä on terveellinen ja monikäyttöinen aines. Sitä voi lisätä helposti vaikka jogurttiin tai aamupuuroon kuitupitoisuutta lisäämään. Kuidut auttavat painonhallinnassa ja ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja. Katso täältä talkkunaleivontavinkkejä.

4. Kotimaisia marjoja

Puolukka, mustikka ja mansikka ovat erityisen paljon esillä Kalevalassa, mutta myös monet muut metsiemme marjat. Marjojen säännöllinen syöminen alentaa kehon tulehdustiloja ja vahvistaa kehon puolustuskykyä. Marjoja kannattaa pakastaa ja syödä päivittäin myös talvella. Katso täältä puolukka– ja mustikkaherkkuja.

5. Lisää juureksia

Nauris ja kaali olivat ammoisina aikoina perunan korvike. Ne ovat oiva perunankorvike tänäkin päivänä: Saat niistä uusien makuelämysten lisäksi paljon kuitua ja hivenaineita. Katso täältä nauris– ja kaaliherkkuja.

6. Maitotuotteita sopivassa määrin

Juustot ja maito olivat tärkeä proteiininlähde ammoisina aikoina, kuten tänäkin päivänä. Syö ja juo siis riittävästi maitotuotteita ja pidä luustosi vahvana. Pysyt timminä kuin Kullervo! (artikkelikuva)


Katso myös:
Lisää painonhallintaan liittyviä juttuja

Lähde: HS