5 yleistä harhaluuloa kahvista, joiden soisi jo painuvan unholaan

 

Kahviin liittyy monia sitkeitä harhaluuloja. Tässä niistä viisi.

 

 

1. ”Kahvi hidastaa pituuskasvua”

Tämän väitteen tueksi ei löydy minkäänlaista tieteellistä näyttöä.

 

 

2. ”Iltapäiväkahvi vie yöunet”

Maksasi siivoaa kofeiinia pois kropastasi melko vauhdikkaasti: Noin 75 % juomastasi kofeiinista on poistunut elimistöstäsi kokonaan kun kahvittelusta on kulunut 4 – 7 tuntia.

Kahvi ei vie yöunia, ellet sitten kahvittele hyvin myöhään tai ole erityisen herkkä kofeiinin vaikutukselle.

 

 

3. ”Kahvi auttaa painonpudottamisessa”

On totta että kahvinjuonti kiihdyttää hetkellisesti kehon aineenvaihduntaa, mikä nopeauttaa myös kalorien palamista. Vaikutus on kuitenkin käytännössä merkityksetön. Jos juot kahvisi kerman tai sokerin kanssa, saat enemmän kaloreita kuin poltat.

 

 

4. ”Kahvia ei tulisi juoda raskaanaollessaan”

Kahvi ei sinänsä vahingoita sikiötä, mutta liika kofeiininsaanti voi silti aiheuttaa joitain komplikaatioita. EU on asettanut suosituksen, jonka mukaan raskaanaolevien tulisi juoda kahvia vain 1 – 2 kupillista päivässä, siis noin 200 kofeiinimilligramman verran. Lue lisää täältä.

 

 

5. ”Kahvi karistaa humalan”

Kahvi ei nopeuta alkoholin poistumista kehosta lainkaan, mutta kofeiini voi kyllä saada olosi tuntumaan pirteämmältä. American Psychological Association -järjestön tekemän tutkimuksen mukaan kahvi voi itseasiassa pahentaa alkoholin aiheuttamia ongelmia: Kahvi ei poista esimerkiksi alkoholin ajokykyä heikentäviä ominaisuuksia, mutta kofeiini voi saada humalaisen luulemaan olevansa ajokunnossa. Kuten arvata saattaa, tämä yhdistelmä on potentiaalisesti katastrofaalinen.

 

 

Katso myös:

Lisää kahvi-inspiraatiota

 

 

Lähde: HuffPost

Kuva: Andrés Nieto Porras