Masterchef ja Kokkisota ohjelmista tuttu kokki Sirly Ylläsjärvi tietää miten syntyy täydellinen joulukinkku.

Hänen salaisuutensa tähän on kinkun savustaminen grillissä perinteisen uunissa paistamisen sijaan. Valmistustapa sopii kaikille, jotka rakastavat grillaamista.

Kinkkua kypsennetään grillissä pitkään ja rauhallisesti. 

Näin valmistat kinkun savustamalla:

1. Sulata kinkku ohjeiden mukaan ja nosta huoneenlämpöön muutama tunti ennen grillausta. Kaikki liha on hyvä kypsentää niin, ettei se ole aivan jääkaappikylmää.

2. Esilämmitä grilli 135–150-asteiseksi. Lämmön tulee olla epäsuora, eli kaasussa käytetään niitä polttimia, jotka eivät suoraan osu kinkkuun. Briketit asetellaan pallogrillin sivuille.

3. Laita savustuspaloja 6 kpl likoamaan veteen tai vaikka konjakkiin 30 minuutiksi ennen grillauksen aloitusta. Sirly suosittelee omenapuuta.

4. Asettele savustuspalat brikettien päälle tai kaasugrillissä valmistajan ohjeiden mukaan, esimerkiksi savustuslaatikkoon.

5. Aseta kinkku grilliin keskelle, epäsuoralle lämmölle. Grilli ei saa olla liian kuuma, muuten liha kuivuu.

6. Täydellinen lämpötila on 130–150 astetta. (Jos ulkona on todella kova pakkanen, voi grillin alkulämpö olla 150–180 astetta)

7. Jos sinulla on oikein iso kinkku, voit savustaa kinkkua grillissä n. 3 tunnin ajan ja laittaa sen sitten uuniin loppuajaksi.

8. Kun kinkun sisälämpötila on 75–78 astetta, ota kinkku grillistä.

9. Nosta rapea nahka pois kinkun päältä, kuorruta kinkku sinapilla ja hapankorppujauheella.

10. Laita kinkku vielä takaisin grilliin hetkeksi tai sitten uuniin 200C asteeseen, jotta kinkun pinta paahtuu.

Jaa nämä ohjeet ystävillesi!

Lähde: Iltalehti / Kuva: Unsplash