Koostuuko sinunkin – kuten useimpien muidenkin suomalaisten – salaatti salaatinlehdistä, kurkusta ja tomaatista?

Lääkäriasema Mehiläisen laillistettu ravitsemusterapeutti Ttm Marianna Hölttä ihmettelee salaattivalintojen yksipuolisuutta ja antaa omat vinkkinsä salaatin kokoamiseen.

”Suomalaiset syövät kovin yksipuolista ja köyhää salaattia ravintoarvojen kannalta. Moni menee helposti jääsalaatti-kurkku-tomaatti–linjalla kyllästymiseen asti. Siinä käy helposti niin, että kun tätä kombinaatiota syö vuodesta toiseen, niin se alkaa kyllästyttämään. Sitten käy helposti niin, että salaattia ei syödä lainkaan. Ja se on vieläkin huonompi vaihtoehto”, Hölttä sanoo.

Kuinka valmistaa ravitseva salaatti?

kuva: Pixabay

Ravintoköyhän salaatin sijaan kokeile salaatin pohjaksi lehtikaalia, pinaattia ja rucolaa, jotka ovat ravintorikkaampia vaihtoehtoja. Tärkeimpänä Hölttä korostaa monipuolisuutta ja moninaisuutta.

”Monipuolinen salaatti on helppo koostaa. Sen voi tehdä joka kerta erilaiseksi, silloin siihen ei voi kyllästyä. Ateriasalaatille kannattaa valita pohjalle jotakin tummanvihreää esimerkiksi lehtikaalia, rucolaa tai pinaattia. Päälle kurkun sijaan ravintorikkaampaa kesäkurpitsaa. Suosi proteiiniksi vähärasvaista kalaa, kanaa tai kasviproteiineja. Hiilihydraatteja ei saa unohtaa. Hyvä valinta on paahtaa juureksia mukaan salaattiin. Ja ehkä tärkein asia vielä, älä unohda hyvistä rasvoista tehtyä salaatinkastiketta. Salaatti on hyvä paikka saada päivän hyvät rasvat. Myös pähkinöissä ja avokadossa on hyviä rasvoja”, Hölttä korostaa.

Jaa ystävällesi!