Metsissämme kasvaa aarteita — lue tämä ja tulet keräämään mustikoita enemmän kuin koskaan

Mustikoiden terveyshyödyistä on ollut paljon puhetta ympäri maailmaa – ja syystäkin. Erityisesti kotimainen villi mustikka on yksi hienoimmista raaka-aineista jota luonto meille tarjoaa.

Tiedämme, että mustikat sisältävät runsaasti ravintoaineita, jotka ovat tärkeitä terveydelle ja hyvinvoinnille, mutta tiesitkö, että mustikat voivat myös hidastaa ikääntymistä, alentaa verenpainetta, suojata aivoja ja jopa tehostaa muistia?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että mustikoiden pakastaminen ei vähennä huomattavasti mustikoiden sisältämiä ravintoaineita, joten voit nauttia pakastetuista mustikoista ympäri vuoden.

Jos mustikat eivät vielä kuulu päivittäiseen ruokavalioosi, nyt on viimeistään aika tehdä kehollesi suuri palvelus ja nauttia päivittäin maukkaista kotimaisista marjoista.

Close_up_of_cluster_of_ripened_wild_blueberries_fruit

Mustikan sisältämät antioksidantit hidastavat elimistön ja ihon ikääntymistä

Elimistössä tapahtuu jatkuvasti hapetusreaktioita aineenvaihdunnan seurauksena ja ne ovat elimistön toiminnalle välttämättömiä reaktioita. Kuitenkin liiallinen hapettuminen elimistössä muodostaa kudoksia kuluttavia aineita, jotka ovat suoraan yhteydessä moniin sairauksiin ja vanhenemiseen. Elintavoilla ja ruokavaliolla voi vaikuttaa elimistön hapetuskuormitukseen. Mustikan sisältämät antioksidantit vähentävät kyseisiä hapetusreaktioita, jolloin myös kudoksia tuhoavat ja vanhentavat ainesosat vähenevät huomattavasti. Nauttimalla päivittäin mustikoita yleisvointisi kohenee ja ihosi pysyy kimmoisana ja nuorekkaana.

Mustikat tehostavat aivojen toimintaa ja muistia

Mustikat ovat suosittuja tieteellisissä tutkimuksissa, sillä niiden sisältämät lukuisat vitamiinit ja antioksidantit vaikuttavat positiivisesti kehossa monilla eri osa-alueilla. Useissa tutkimuksissa on havaittu mustikoiden parantavan muistia, erityisesti iäkkäillä ihmisillä. Monien muistisairauksien taustalla on hermosolujen rappeutuminen sekä piilevät pitkäaikaiset tulehdukset elimistössä. Mustikalla on luonnostaan tulehduksia hillitseviä antimikrobisia ominaisuuksia, jotka puolustavat kehoa tulehduksia vastaan. Lisäksi mustikan sisältämien polyfenolien on todettu parantavan hermosolujen välistä viestintää, joka vaikuttaa ajatteluun ja muistiin positiivisesti.

blueberry smoothie

Mustikat edistävät silmien terveyttä

Mustikat tehostavat pienten hiussuonien verenkiertoa, joita esiintyy runsaasti silmissä. Verenkierron tehostaminen alentaa silmäpainetta ja voi parantaa näköä. Lisäksi mustikan sisältämät aineet suojaavat soluja, joten voit myös ennaltaehkäistä monia silmäsairauksia ja tehostaa esimerkiksi hämäränäköä. Mustikan sisältämä Luteiini on antioksidantti, joka suojaa silmiä UV- haittavaikutuksilta. Luteiinia esiintyy silmän verkkokalvossa, eikä elimistö pysty sitä itse tuottamaan, joten se on saatava ravinnosta.

Mustikat ehkäisevät sydän- ja verisuonisairauksia

Mustikan sisältämät flavonoidit aktivoivat verenkiertoa, joka vaikuttaa positiivisesti koko elimistön toimintaan. Lisäksi mustikan antioksidantit ja tulehduksia hillitsevät aineet ehkäisevät monia sydän- ja verisuonisairauksia, jotka saavat useimmiten alkunsa matala-asteisesta tulehduksesta elimistössä. Mustikat sisältävät myös antosyaania, joka parantaa insuliiniresistenssiä, joka onkin yksi tunnetuimmista verisuonitautia aiheuttavista tekijöistä. Mustikoiden lukuisat vitamiinit ja hivenaineet suojaavat verisuonien seinämiä ja ylläpitävät tehokasta verenkiertoa.

Jaa tämä artikkeli ystävillesi ja muistuta heitä siitä, miten loistava terveyspommi metsissämme kasvaa.

Lähde: huffingtonpost.com, sitra.fi/julkaisut