Moni toimii väärin nukuttuaan edellisyönä huonosti.

Aika ajoin jokainen ihminen nukkuu huonosti, eikä siitä tarvitse huolestua. Jotta unirytmi pysyisi kuitenkin tasapainossa, on tärkeä toimia oikein seuraavana päivänä.

Päiväunet ja kofeiini

Moni paikkaa huonot yöunet ylimääräisellä kofeiinilla tai päiväunilla. Kofeiini ja pitkät päiväunet auttavat väsymykseen, mutta ne voivat sekoittaa sirkadiaalisen rytmin, Huberman Lab Neural Network uutisoi.

Sirkadiaalinen rytmi on kehomme sisäinen kello, joka auttaa säätelemään unirytmiä.

Pitkän aikavälin haitat

Jatkuvat pitkät päiväunet ja suuret kofeiiniannokset voivat häiritä unirytmiä pitkällä aikavälillä. Tämän seurauksena oireina voivat olla muun muassa krooninen unettomuus, jatkuva väsymys ja yleinen terveydentilan heikkeneminen.

Parempia ratkaisuja huonosti nukuttujen öiden jälkeen

Hyväksy seuraavan päivän väsymys ja jatka rutiineja normaalisti nukkumatta päiväunia tai nauttimatta ylimääräistä kofeiinia. Tämän avulla säilytät luonnollisen rytmin ja nukahdat seuraavana iltana nopeammin.

  1. Normaalit iltarutiinit: Pidä kiinni tutusta nukkumaanmenoajasta ja heräämisajasta. Tämä auttaa kehoa ylläpitämään luonnollista rytmiään.
  2. Vältä päiväunia: Vaikka päiväunet voivat olla houkutteleva vaihtoehto, niin niiden välttäminen auttaa pitämään luonnollisen unirytmin.
  3. Kohtuus kofeiinissa: Kiinnitä huomiota erityisesti iltapäivällä ja illalla nautitun kofeiinin määrään.
  4. Lämmin suihku: Ota illalla lämmin suihku. Se nostaa ensin kehon lämpötilaa, mutta sen jälkeen tapahtuva kehon lämpötilan lasku voi auttaa sinua nukahtamaan helpommin.

Huberman Labin takana ovat neurotieteilijä, professori Andrew Huberman ja hänen tiiminsä, jotka ovat tutkineet unen ja sirkadiaanisen rytmin merkitystä.

Heidän tutkimuksensa osoittavat, että hyvät unirutiinit ja säännöllisyys ovat avainasemassa unen laadun parantamisessa ja unettomuuden ehkäisyssä.