Moni grillaa ruokansa vanhasta tottumuksesta joko kansi kiinni tai auki.

Moni myös tietää, että joskus kansi kannattaa pitää kiinni, joskus auki. Mutta milloin kantta oikeastaan tulisi käyttää, milloin ei?

Miksi grillissä ylipäänsä on kansi? Syy piilee siinä, että kansi tekee grillistä eräänlaisen uunin – tämä puolestaan mahdollistaa myös paksumpien pihvien tasaisen kypsyttämisen. Tästä päästäänkin grillin kannen käytön sääntöön numero 1:

1. Alle parisenttiset pihvit voi  – ja usein kannattaakin – grillata kansi auki

Ohuet pihvit ovat monien mielestä herkullisimmillaan silloin kun niiden pinta on paistunut ruskean rapeaksi, mutta sisus ei ole täysin kypsä. Tämä tavoite saavutetaan parhaiten avonaisessa grillissä paistettaessa. Kansi kannattaa pitää auki myös siksi, että pinnan ruskistuminen tapahtuu kuumassa grillissä nopeasti – tuloksena voi olla kärähtänyt pihvi, jos kantta pitää kiinni pitkään eikä vahdi paistumista.

2. Grillaa hedelmät, kasvikset ja katkaravut kansi auki

Ananas, kurkkuviipaleet ja muut kasvikunnan tuotteet kärähtävät helposti. Niitä ei myöskään kannata yleensä grillata läpikypsiksi, koska ne ovat parhaimmillaan rapeina. Myös katkaravut ja muut pienet ruoat kannattaa grillata kansi auki.

3. Grillaa paksut pihvit kansi kiinni

Kun paistat isoa pihviä tai muuta paksua lihaa, grillin kansi kannattaa pitää kiinni. Kun jätät pihvin kypsymään grillissä kohdalle jota eivät liekit nuole, niin kypsyminen tapahtuu tasaisesti kuin uunissa. Kun pihvi on riittävän kypsä, voit paistaa sitä hetken liekkien yllä ja kansi auki – näin saat siihen rapean pinnan.

4. Jos savustat, pidä kansi alhaalla

Leppälastut menevät hukkaan jos yrität saada savuaromeja pihviisi grillaamalla sitä kansi auki. Aromit tarttuvat pihviisi parhaiten kun kansi on kiinni.

5. Huomioi grillin lämmönlähde

Kaasugrilli lämpenee nopeasti kun kannen sulkee, mutta hiiligrillissä vaikutus voi olla jopa päinvastainen: Kun tuuli ei pääse enää puhaltamaan hiiliin, hiilet eivät pala enää niin kuumina. Grillin tyypistä riippumatta paksujen pihvien sisälämpötila kannattaa mitata lihalämpömittarilla ennen tarjoilua.

 

Katso myös:

Lisää grillausinspiraatiota

 

Lähteet: Mtv, AmazingRibs, Chow

Kommentit

kommenttia