Maailman terveysjärjestö WHO on julkistanut tiedotteen, jossa suositellaan päivittäisen sokerinsaannin rajoittamista noin kymmeneen prosenttiin päivän energiansaannista. Tämä tarkoittaa aikuisten osalta sokerinsaannin rajoittamista noin 50 grammaan sokeria, eli noin kahtatoista ruokalusikallista. Terveyttään voi parantaa entisestään, jos sokerinsaannin rajoittaa noin kuuteen ruokalusikalliseen päivässä.

Lisääntynyt sokerinkulutus on vahvasti yhteydessä liikalihavuuteen sekä suun ja hampaiden sairauksiin, WHO:n tiedotteessa todetaan.

Piilosokeri – turmiollisin sokerin muoto

WHO:n tiedotteessa mainittu sokeri ei tarkoita hedelmissä, vihanneksissa ja maidossa olevia luonnollisia sokereita, joiden ei WHO:n mukaan ole todettu aiheuttavan terveyshaittoja. WHO ei siis suosittele vähentämään hedelmien ja kasvisten syöntiä. Pikemminkin päinvastoin: WHO:n mukaan niitä tulisi syödä puoli kiloa päivässä. Sen sijaan tiedotteessa suositellaan kiinnittämään huomiota erityisesti prosessoitujen ruokien sisältämään piilosokeriin.

Näin vältät piilosokeria

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? WHO:n tiedotteessa on annettu pari paljon puhuvaa esimerkkiä:

Ruokalusikallisessa ketsuppia on noin neljä grammaa, eli yhden teelusikallisen verran sokeria. Moni ei miellä että ketsupissa ylipäätään on sokeria!

Yhdessä tölkillisessä limsaa on noin 40 grammaa sokeria – siis noin 10 teelusikallista. Jo yksi iso limsatölkillinen voi siis heittää päivän sokerinsaannin yli suositeltujen rajojen. Koska monissa tuoremehuissakin on paljon lisättyä sokeria, kannattaa pääsääntöisesti tyydyttää janonsa vedellä.

Kokeile myös jotain näistä hedelmä- ja kasvissmoothieista – niitä ei WHO:n suositusten mukaan lasketa, kunhan niihin ei mene itse lisäämään sokeria!


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
Kasvisruokaideoita

Lähde: Terve.fi
Kuva: Morpheus2309

Kommentit

kommenttia