Juotko päivittäin suodatinkahvia kuten suurin osa suomalaisista?

Nyt olisi hyvä hetki pysähtyä hetkeksi kunnioittamaan suodatinpaperin kehittäjää, saksalaista Melitta Bentziä! Ilman häntä saattaisimme nimittäin edelleen joutua onkimaan kahvinpuruja pois kupeistamme ja hampaanväleistämme.

Melitta Bentz oli 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä ihan tavallinen saksalainen kotirouva, joka keitteli mielellään kahvia ystävilleen ja aviomiehelleen. Hän alkoi kuitenkin pohtia, voisiko kahvia keittää jollain tavalla niin, että purut eivät häiritsisi makunautintoa.

Suodatinpaperin synty

Bentz sai mullistavan idean: Hän nakutteli rautanaulalla reikiä peltipurkin pohjaan ja asetti imupaperin pohjalle. Ensimmäinen kahvinsuodatin oli näin syntynyt! Koska Bentzillä oli myös bisnesvainua, hän hoksasi rekisteröidä keksintönsä patenttitoimistolla. Tämä tapahtui vuonna 1908.

Ensimmäisinä vuosikymmeninä paperisuodattimet olivatkin vain imupaperilevyjä, mutta vuonna 1936 nykyisenkaltainen paperisuppilosuodatin näki päivänvalon. Sen toi markkinoille – kukapa muukaan – kuin Melitta Bentzin yhtiö. Bentz kuoli vuonna 1950, mutta Melitta-yhtiö jatkoi toimintaansa ja on nykyään yksi tunnetuimmista suodatinpaperituotemerkeistä maailmalla.


Katso myös:
Lisää kahvi-inspiraatiota
Lähde: YLE
Kuva: Wikimedia