Aurinko on tunnetusti hyvä D-vitamiinin lähde, sillä auringon UVB-säteily saa aikaan ihossa D-vitamiinin tuotannon käynnistymisen. Moni suomalainen pohtiikin, tarvitaanko kesällä D-vitamiinilisää ollenkaan. Suomessa auringosta saatava D-vitamiinin määrä riittää vain touko-syyskuussa turvaamaan riittävän D-vitamiinin saannin ja sen jälkeen on suositeltavaa kaivaa vitamiinilisä esille. Tämäkin riippuu aivan siitä, miten paljon aurinko paistelee tuona aikana. Jos uv-indeksi on 3 tai alle, ei se riitä vielä tuottamaan ihossa D-vitamiinia tarpeeksi.

Miten paljon auringossa sitten tulee oleilla, jotta saa tarpeeksi D-vitamiinia?

Aika, joka tulee viettää auringossa riittävän D-vitamiiniannoksen saamiseksi vaihtelee eri lähteiden mukaan peräti 10-40 minuuttiin. Mutta moni suomalainen ei voi olla palamatta niin pitkään suorassa auringossa. Lisäksi aurinkorasvan käyttäminen heikentää D-vitamiinin muodostumista. Palamiselta suojautuminen on kuitenkin terveellisempää, kuin auringossa itsensä grillaaminen D-vitamiinin toivossa. Niin kauan auringossa oleilu on ok, kunhan iho ei ala punoittaa. Punoittava iho on heti merkki liiallisesta uv-säteilystä.

Fiksuinta onkin suojautua polttavilta auringon säteiltä ja ottaa D-vitamiinia purkista ympäri vuoden. Kesälle voi vähentää annoksen suuruutta ja talvella puolestaan nostaa sitä.

Lähde: Rosie.fi

Kuva PublicDomainPictures Pixabaystä