Lehtikaalin riskeistä kannattaa olla tietoinen.

Tutkimustulosten mukaan superfoodiksikin ristittyä lehtikaalia ei ehkä kannatakaan ripotella aivan kaikkiin päivän aterioihin ja smoothieihin. Lehtikaali näyttää nimittäin pitävän usein sisällään myrkyiksi luokiteltavia raskasmetalleja sekä muita terveydelle haitallisia yhdisteitä.

Lehtikaali on kuitenkin erittäin terveellinen vihannes mm. sen rauta-, C-vitamiini- ja proteiinipitoisuutensa vuoksi. Sitä ei siis kannata kokonaan hylätä, varsinkin koska terveysriskejä voi helposti ehkäistä parilla niksillä.

Toimi näin:

1. Suosi luomua

Koska lehtikaali imee poikkeuksellisen tehokkaasti maaperästä ravinteita ja muita yhdisteitä, kannattaa suosia aina luomulehtikaalia. Tällöin lehtikaali on kasvatettu maaperässä jossa ei ole torjunta-ainejäämiä ja vähemmän myös muita raskasmetalleja.

2. Juo maitoa päälle

Lehtikaali sisältää paljon oksaalihappoa – samaa ainetta joka antaa mm. raparperille sen tutun ja tymäkän maun. Oksaalihappo voi runsain mitoin nautittuna aiheuttaa mm. munuaiskiviä ja sitoa kalsiumia luustosta. Molempia ongelmia voi kuitenkin torjua juomalla aina tilkan maitoa lehtikaalin kanssa.

 

Katso myös:

Lehtikaaliherkkuja

Lähde: Makuja

Kommentit

kommenttia