Kuluttajaliitto selvitti missä Suomen ruokakaupassa ruoka on halvinta. Vertailussa olivat mukana neljä isointa ruokakauppaketjua Helsingissä, Kuopiossa ja Jyväskylässä. Vertaillut ruoat olivat peruselintarvikkeita: Mm. maitoa, jauhelihaa ja banaaneja.

 

Yllättäjä kiilasi ykköseksi

Näihin päiviin asti Lidl on esiintynyt edullisimpana kauppaketjuna. Lidlin halpuus ei toki ole ollut pelkkää imagonrakennusta: Ketju on pärjännyt hyvin myös oikeissa hintavertailuissa.

Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut, kun S-ketju on alkanut ”halpuuttaa” hintojaan. Halpuutus näkyy selvästi myös tuoreessa tutkimuksessa, jonka edullisimmaksi kaupaksi selvisi Jyväskylän Prisma. Jyväskylän Prismassa vertailukelpoinen ruokakori maksoi 15,89 euroa. Myös kallein myymälä löytyi niinikään Jyväskylästä: Valintatalon ruokakori maksoi yli kaksinkertaisesti halvimpaan ruokakoriin verrattuna: Peräti 32,49 euroa.

 

Tutkimuksen johtopäätelmissä todetaankin S-ketjun kiilanneen varteenotettavaksi kilpailijaksi Lidlin rinnalle tuotteiden hintojen suhteen. Kuitenkin tutkimuksessa myös todetaan, että hinnat näyttävät vaihtelevan paljon myymälöittäin ja kaupungeittainkin. Tutkimuksessa todetaankin, että kuluttajan kannattaa olla tarkkana: Saman alueen eri myymälöiden hintoja vertailemalla voi säästää pitkän pennin.

 

 

Katso myös:

Lisää ruokatalousniksejä ja -juttuja

 

 

Lähde: Kuluttajaliitto / Taloussanomat

Kuva: Lewis Ronald