Kiina on 1970-luvun puolivälistä asti kehitellyt suolaisessa vedessä kasvatettavaa riisiä. Mahdollinen ratkaisu tulisi auttamaan räjähdysmäisesti kasvavan väkiluvun ruokkimisessa.

Kiina on neljä vuosikymmentä myöhemmin vihdoin onnistunut kaupallistamaan riisilajikkeen, joka kasvaa suolaisessa vedessä. Keksintö ei pelkästään auta kiinalaisia, sillä se voi pelastaa miljoonia nälänhädästä kärsiviä ihmisiä eri puolilla maailmaa.

Kiinalaiset tutkijat löysivät neljä riisilajiketta, jotka pystyvät tuottamaan riisiä suolaisessa vedessä 6,5-9,3 tonnia per hehtaari. Tutkimus yllätti positiivisesti – tutkijat odottivat, että pellot tuottaisivat 4,5 tonnia riisiä.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Kiinalla on noin 100 miljoonaa hehtaaria maata, jonka suola- ja alkalipitoisuudet ovat liian korkeat riisinviljelyyn. Uusimmat riisilajikkeet pysyvät kuitenkin kasvamaan tällä ”elinkelvottamalla” maa-alueella. Tämä tarkoittaa sitä, että vain 1/10 kyseisen alueen viljelystä ruokkisi 200 miljoonaa ihmistä, eikä olekin uskomatonta?!

Kiinan riisituotanto nousisi tämän myötä 20 prosenttia. Muut maat hyötyisivät Kiinan lisäksi, kun viljelyyn sopimattomat alueet olisivatkin yhtäkkiä käytettävissä. Muun muassa Pohjois-Intian ja Pakistanin alueilla on maata, jossa on korkea suolapitoisuus.

Kiina voisi kaiken lisäksi myydä ylijääneen riisin ja auttaa muita maita. Suolaisessa vedessä kasvavan riisin hinta on kuitenkin vielä korkea (7,50 dollaria / kg). Hinta tulee kuitenkin tippumaan reilusti, kun suurempia viljelysalueita otetaan käyttöön.

Ihminen on luovimmillaan tiukoissa tilanteissa – hienoa, että neljän vuosikymmenen tutkimustyö alkaa vihdoin kantaa hedelmää.

Jaa uutinen ystävillesi Facebookisa!

Lähde: Foodbeast.com