Kasvissyöjä, varmista että saat ainakin näitä ravintoaineita

Kasvissyöjien on oltava erityisen tarkkana siitä, että kaikki elimistön ylläpidon ja kehityksen kannalta tärkeät ravintoaineet löytyvät ruokavaliosta. Varmista siis ainakin näiden ravintoaineiden saantisi.

 

1. B-12-vitamiini

  • B-12-vitamiini on tärkeä hivenaine mm. hermoston kehityksessä ja muodostumisessa. Ihmiskeholle käyttökelpoisa B-12-vitamiinia saa luonnostaan vain eläinkunnan tuotteista, joten kasvissyöjien on nautittava B-12-vitamiiniannoksensa ravintolisinä.

 

2. Jodi

  • Jodi on myös tärkeä hivenaine, joka vaikuttaa mm. hermoston terveyteen. Jodia saa eniten maitotuotteista, joten maitotuotteita välttävän kasvissyöjä kannattaa täydentää jodinsaantiaan myös ravintolisien avulla. Jodia on jossain määrin myös ruokasuolassa, mutta sen kautta saatavat jodimäärät ovat verrattain pieniä.

 

3. D-vitamiini

  • Moni suomalainen kärsii D-vitamiinin puutteesta etenkin talvisin. D-vitamiinilisien ottaminen on erityisen suositeltavaa kasvissyöjille, koska D-vitamiinin parhaat lähteet – kala ja kananmuna – eivät kasvissyöjien ruokavalioon kuulu. Sienet ovat myös hyvä luontainen D-vitamiinin lähde.

 

4. Rauta ja sinkki

  • Rauta ja sinkki ovat tärkeitä hivenaineita erityisesti aivojen toiminnalle. Raudan ja sinkin imeytyminen on heikompaa kasvikunnan tuotteista kuin eläinkunnan. Täysjyväviljat ovat kuitenkin melko hyvä raudan ja sinkin lähde niin kasvis- kuin lihansyöjillekin. Pääosa suomalaisista kasvissyöjistä saa tutkimusten mukaan riittävästi sekä rautaa että sinkkiä.

 

 

Katso myös:

Lähde: Iltalehti