Syötkö sinä liikaa? Syy voi olla ympäristössä!

Brian Wansink on Cornellin yliopistossa työskentelevä professori, joka on erikoistunut tutkimaan tapoja joilla ihmiset päätyvät syömään liikaa. Kuten arvata saattaa, ympäristöllä on paljon vaikutusta siihen miten syömme.

Tässä yhdeksän tapaa joilla ympäristö vaikuttaa syömiseemme:

Ravintolassa:

1. Valitse ravintola tunnelman mukaan

Tutkimusten mukaan ihmiset syövät vähemmän kaloreita ravintoloissa, jotka on kirkkaasti valaistu ja joissa soi taustalla pehmeäsointinen musiikki. Vältä siis muunlaisia ravintoloita.

2. Tilaa mitä mielesi tekee

Wansinkin mukaan ihmisiä ei kannata kehottaa valitsemaan ruokiaan niiden terveellisyyttä tai kaloripitoisuutta silmälläpitäen. Jos näin tekee, Wansinkin mukaan se johtaa siihen, että ihmiset korvaavat ”kokemansa vääryyden” myöhemmin syömällä mieliherkkujaan oikein kunnolla.

3. Jos syöt buffet-ravintolassa, muista nämä:

Valitse pieni lautanen, istu kaukana buffetruoista ja mielellään selkä niitä kohti. Jos olet kiinalaisessa ravintolassa, kannattaa myös käyttää syömäpuikkoja – tällöin kylläisyydentunne ehtii mahasta aivoihisi nopeammin kuin ehdit lappaa ruokaa suuhusi.

Kotona:

4. Tarjoile hedelmiä värikkäistä kulhoista

Tutkimusten mukaan lapset syövät jopa tuplasti enemmän hedelmiä, jos niitä on tarjolla värikkäissä kulhoissa. Vertailukohtana tutkimuksissa ovat olleet metallinväriset kulhot.

5. Pilko hedelmät pieniksi

Saat nostettua lasten hedelmienpopsintaintoa entisestään kun tarjoilet hedelmät valmiiksi siivutettuina. Tutkimusten mukaan omenaa joutui 48 % vähemmän biojätteeseen, kun lapset saivat omenansa siivutettina.

6. ”Brändää” hedelmät ja kasviksesi

Panosta hedelmien ja kasvisten ulkoasuun ja anna niille nimet: Esimerkiksi ”Röntgennäköporkkanat” tai ”Kippari-Kallen pinaatti” tekevät paremmin kauppansa.

Kaupassa:

7. Vietä ainakin 10 minuuttia vihannesosastolla

Jos omaksut tämän tavan, Wansinkin mukaan päädyt ostamaan enemmän kasviksia ja hedelmiä.

8. Osta isoissa pakkauksissa, mutta jaa ne kotona pienempiin pakkauksiin

Näin säästät rahaa, koska kilohinta on pienempi. Wansinkin mukaan tuotteet kannattaa kuitenkin jakaa pienempiin pakkauksiin kotona, koska tällöin niitä tulee syötyä vähemmän per annos.

9. On ihan ok ostaa pussitettua salaattia

Ei kannata tuntea huonoa omaatuntoa pussitetun ”valmissalaatin” ostamisesta silloin tällöin. On paljon parempi olla vähän laiska ja ostaa pussisalaattia kuin jättää salaatti kokonaan väliin!


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
Lisää ruokaan ja painonhallintaan liittyviä juttuja

Lähde: IltalehtiHuffington Post

Kommentit

kommenttia