Makeutusaineilla makeutetut juomat eivät ole yhtään sen terveellisempiä kuin sokeriset limsat.

Itse asiassa asia saattaa olla jopa päinvastoin. Tässä seitsemän painavaa syytä jättää light-limsat, jos et ole jo.

1. Makeutusaineet saavat elimistösi sekaisin

Kehosi olettaa sokeria olevan tulossa, kun suusi maistaa makeaa. Makeutusaineet voivat aiheuttaa sokerin tapaan kehossasi insuliinineritystä, mikä aiheuttaa kehosi menemisen ”rasvanvarastointimoodiin” – tämä voi johtaa ajan myötä painon kertymiseen ja jopa diabetekseen.

2. Ne lihottavat

Texasilaisyliopistossa suoritetussa tutkimuksessa selvisi, että light-limujen juojat lihoivat keskimäärin 70 % enemmän kuin limuja juomattomat koehenkilöt. Koehenkilöiden painon kehitystä seurattiin kymmenen vuotta. Tulos voi selittyä osin makeutusaineiden vaikutuksilla kehoon, mutta myös psykologialla: Kun tietää saavansa vähän kaloreita limsoista, on helpompi antautua herkuttelemaan muulla epäterveellisellä ruoalla senkin edestä.

3. Lisäävät riskiä sairastua diabetekseen

Minnesotan yliopiston tutkimuksen mukaan dieettilimsojen säännöllinen juominen johti keskimäärin 36 % suurempaan riskiin sairastua metaboliseen oireyhtymään ja diabetekseen.

4. Eivät sisällä mitään hyödyllistä

Kannattaa välttää turhia väri- ja makeutusaineita. Vesi sammuttaa janon terveellisesti ja edullisesti. Jos haluat poreita niin juo hiilihapotettua vettä.

5. Saattavat lisätä migreenien esiintyvyyttä

Joidenkin tutkimusten mukaan aspartaamin käyttö näyttäisi korreloivan migreenikohtausten määrän kanssa.

6. Pilaavat hymysi

General Dentistry –lehdessä julkaistun selvityksen mukaan virvoitusjuomia säännöllisesti käyttävien ihmisten hampaat ovat yhtä huonossa kunnossa kuin säännöllisesti kokaiinia tai metamfetamiinia käyttävillä. Syykin on sama: sitruunahappo. Se kuluttaa hampaan kiillettä ja aiheuttaa ajan myötä reikiintymistä.

7. Heikentävät luustoasi

Tämä pätee sekä sokeroituihin että makeutusaineilla makeutettuihin colajuomiin: Ne näyttävät heikentävän luustoa. Tuftin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että colaa juovien naisten luuston mineraalitiheys oli 4 % alhaisempi kuin colaa juomattomilla.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

 

Lähde: Health.com

Kommentit

kommenttia