Mikään ei kestä ikuisesti – varsinkaan ruoka.

Tämä totuus pätee myös kuivattuihin elintarvikkeisiin, kuten mausteisiin. Tässä seitsemän elintarviketta jotka pilaantuvat jopa nopeammin kuin olet ehkä olettanutkaan.

Pilaantumisajat koskevat huoneenlämmössä säilytettäviä tuotteita, ja ne ovat ovat vain karkeita arvioita. Emme siis rohkaise sinua heittämään syömäkelpoista ruokaa pois, mutta esimerkiksi kevätsiivouksen yhteydessä näitä ruokia kannattaa tarkastella kriittisin silmin.

7 kuivattua elintarviketta, jotka menevät pahaksi nopeammin kuin luulit:

1. Vehnäjauhot

Tiesitkö että vehnäjauhotkin voivat mennä huonoksi ja härskiintyä? Itse asiassa ne menevät melko nopeastikin pilalle, jopa reilusti alle vuodessa. Vehnäjauhojen pahin vihollinen on kosteus, joten ilmatiiviisti pakattuna ja viileässä säilytettynä vehnäjauho säilyy pisimpään.

2. Mausteet

Moni ajattelee että mausteet kestävät lähes ikuisesti, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Mausteet menettävät parhaan teränsä jo 6 – 12 kuukaudessa, minkä jälkeen ne ovat toki edelleen syömäkelpoisia mutta makuelämys on jo huomattavasti laimeampi.

3.Täysjyväriisi

Valkoinen, kuorittu riisi säilyy hyvänä ruokakomerossa lähes ikuisesti, mutta ruskea täysjyväriisi ei. Täysjyväriisi alkaa härskiintyä jo 6 – 8 kuukaudessa.

4. Pähkinät

Pähkinät menevät pahaksi varsin nopeasti. Tässä muutamien yleisimpien pähkinöiden arvioidut käyttöiät:

Mantelit: 9 – 12 kk
Cashew-pähkinät: 6 – 9 kk
Maapähkinät: 6 – 9 kk
Pecan-pähkinät: 6 kk
Pistaasipähkinät: 3 kk
Pinjansiemenet: 1 – 3 kk.

5. Murot

Muroja ei välttämättä kannata ostaa isossa säästöpakkauksessa, jos syömistahti on hyvin verkas. Murot nimittäin säilyvät hyvänä 4 – 8 kk, riippuen siitä onko ilmatiivis pakkaus avattu vai ei. Murot eivät pahene syömiskelvottomiksi, mutta menettävät makunsa. Jos murot altistuvat kosteudelle, ne voivat myös mennä syömäkelvottomiksi.

6. Ketsuppi

Ketsuppi säilyy 1 – 2 vuotta. Heitä ketsuppi pois jos se on tätä vanhempaa ja nestemäinen sisältö on separoitunut kiinteästä ketsuppiaineksesta.

7. Tietyt ruokaöljyt

Eräät ruoanlaittoon käytetyt öljyt säilyvät hyvinä selvästi alle vuoden. Esimerkiksi rypäleensiemenöljy säilyy avattuna vain kolme kuukautta. Alle vuoden hyvänä säilyvät myös seesami- ja tryffeliöljy.


Katso myös:
Lisää keittiövinkkejä
Lähde: Huffington Post