Karppaus on tullut jäädäkseen.

Osa välttelee viljoja niiden sisältämän gluteenin, osa hiilareiden vuoksi. Joka tapauksessa leivät ja pasta ovat nyt out ja vähähiilarinen ja terveellisiä rasvoja runsaasti sisältävä ruokavalio on in.

Tässä kuusi vaikutusta jotka saattavat sinuakin kohdata jos jätät leivän ruokavaliostasi.

1. Paino putoaa nopeasti – mutta se on enimmäkseen vettä

Ensimmäinen asia minkä huomaat on että painosi putoaa kuin taikaiskusta. Tämä tosin johtuu siitä että hiilihydraattien vähentäminen alentaa myös kehosi nestepitoisuutta. Hiilihydraatit ovat varastoituneena kehossa glykogeeninä, joka sisältää jopa 3 – 4 kertaa oman painonsa verran vettä. Kun glykogeenivarastot pienenevät, myös vettä poistuu kehostasi merkittävästi.

2. Sinuun saattaa iskeä ”karppausflunssa”

Keholle hiilihydraattien vähentäminen on shokki, joka voi tuntua jopa flunssanomaisina oireina. Solusi joutuvat ”opettelemaan” käyttämään rasvaa aiempaa enemmän energiana, kun hiilihydraattivarastot pienenevät. Tämä voi johtaa heikotuksen ja kroonisen väsymyksen tuntemuksiin, jotka saattavat muistuttaa flunssatilaa.

3. Makeanhimo vähenee

Nopeat hiilihydraatit aktivoivat aivojen addiktio- ja mielihyvähormoneja. Leivän poisjättämäinen vähentää näitä makeanhimoksikin tunnistettavia tuntemuksia, samalla kun verensokeriarvotkin tasoittuvat.

4. Energiatasosi putoaa

Hiilihydraatit ovat kehon ensisijainen nopean energian lähde. Etenkin aluksi hiilihydraattien vähentäminen tuntuu yleisjaksamisen alenemisena.

5. Saatat kärsiä ummetuksesta

On tärkeää huolehtia riittävästä kuidunsaannista myös leivän jättämisen jälkeen. Jos jatkat muuta syömistä normaaliin tapaan, saatat todennäköisesti altistua ummetusoireille.

6. Mielialasi voi laskea

Hiilihydraatit stimuloivat mielihyvähormoni serotoniinin tuotantoa. Kun jätät leivän – merkittävän hiilihydraattilähteen – niin saatat huomata mielialasi muuttuvan hieman alakuloisemmaksi, ainakin joksikin aikaa.

 

 

Katso myös:

Lisää karppausasiaa ja -herkkuja

 

 

Lähde: Womens Health

Kommentit

kommenttia