Haluatko syödä terveellisesti, mutta halvalla?

Pidä mielessä nämä vinkit!

Ruokakaupassa:

1. Tee ostoslista ja pitäydy siinä

Impulssiostokset ovat yleensä epäterveellisimpiä ja (ainakin kilohinnaltaan) kalleimpia ostoksia. Tekemällä listan – ja pitäytymällä siinä – vältät harkitsemattomien herkkujen ostamisen.

2. Älä koskaan shoppaile nälkäisenä

Vanha mutta edelleen toimiva sääntö: Jos nälkä kurnii mahassa niin ruokakauppaan ei kannata astua. Tieteelliset tutkimuksetkin sen todistavat: Nälkäisenä sorrut helpommin sipseihin, karkkeihin ja muihin nopeita hiilareita sisältäviin herkkuihin.

3. Valitse tölkkiruokien sijaan pakasteita

Tölkkeihin säilötyt ruoat ovat pääsääntöisesti epäterveellisempiä ja kalliimpia kuin vastaavat pakasteet. Esimerkiksi tölkkiehin säilötyissä pavuissa on usein paljon suolaa ja tölkkihedelmät ovat puolestaan hyvin voimakkaasti sokeroituja.

Tuoreet tutkimukset myös kertovat että pakastaminen on erinomainen tapa säilyttää vihannesten ja hedelmien luontaiset antioksidantit, hivenaineet ja vitamiinit – lue täältä lisää.

4. Osta vain sellaista mitä itsekin voisit (periaatteessa) kasvattaa

Natriumglutamaatti, aspartaami ja monet muut oudot yhdisteet eivät kasva pellolla tai puutarhassa. Kun jätät oudoilta kuulostavia aineksia sisältävät, prosessoidut ruoat ostamatta, niin säästät rahaa ja terveyttäsi.

Välttämällä prosessoituja ruokia pienennät riskiäsi sairastua mm. diabetekseen ja rasvamaksaan.

Kotona:

5. Kasvata omat yrttisi

Persilja, basilika ja muut monikäyttöiset yrtit ovat paitsi helppohoitoisia, myös nättejä huonekasveja. Säästät rahaa ja saat aina tuoreita yrttejä ruokiisi.

6. Valmista itse ruokaa aina kun mahdollista

Ulkona syöminen silloin tällöin on hauskaa, mutta jokapäiväiseksi tavaksi muotoutuessaan siinä on pari ongelmaa: Ravintola-ateriointi on kallista, etkä ikinä tiedä mitä tarkalleen ottaen syöt. Tutkimusten mukaan ravintola-annokset ovat erittäin suolaisia – verrattuna jopa pikaruokaloiden annoksiin!

7. Säilö terveellisimmät ruoat jääkaappiin aivan etualalle

Jos epäterveellisiä herkkuja on helposti saatavilla, niin niitä tulee syötyä. Sama pätee onneksi myös toisin päin: Jos asetat terveelliset ruoat läpinäkyviin astioihin silmänkorkeudelle jääkaapin hyllyn etuosaan, niin saatat päätyä syömään niitä useammin. Tämä on hyvä idea myös siksi että terveellisimmät ruoat säilyvät yleensä heikoimmin, joten jääkaapin perukoilla ne tuppaavat unohtumaan ja pilaantumaan herkemmin.

8. Jaa herkut pienempiin annospusseihin

Jaa XL-sipsipussin sisältö pieniin minigrip-pusseihin. Näin vältät aivottoman napostelun joka johtaa yleensä koko pussin tyhjenemiseen – oli sitten kyse pienestä pussista tai isosta sipsisäkistä.

Ruoanlaitto ja syöminen:

9. Jätä kalorien laskeminen

Kalorien laskeminen on vaivalloista ja turhaa. Keskity sen sijaan siihen että lautaseltasi löytyy monipuolisesti kasvikunnan tuotteita ja hyviä rasvoja.

10. Vaihda lautaset pienempiin

Lautaskoolla on väliä: Mitä isommalta lautaselta syöt, sitä enemmän syöt. Vaihda siis ruokalautaset pienempiin, niin alennat syömäsi ruoan määrää kuin huomaamatta.

11. Syö hitaammin

Mahalaukku ei turhia kiirehdi kylläisyyssignaalin lähettämisessä aivoille. Tästä syystä vauhdikas syöminen johtaa helposti ylensyömiseen: Kylläisyyden tunne tulee vasta kun mahalaukku on ähkyyn asti täynnä.

12. Jätä epäterveelliset herkut ostamatta

Niin simppeliä se on – säästät rahaa ja elät terveemmin!

 

Katso myös:

Lisää vinkkejä

 

Lähde: Greatist