Ylipaino on otettava vakavasti terveysmielessä.

Kanadalaistutkimuksessa selvitettiin ylipainon ja diabeteksen, verisuonitautien sekä kuolleisuuden välistä yhteyttä. Yhteys on tulosten mukaan selvä: mitä nuorempana ylipainoa kertyy, sitä suurempi on riski sairastua kakkostyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Molemmat ovat vakavia ja usein kuolemaan johtavia sairauksia.

Ylipaino ja kuolleisuus

Miten ylipaino sitten vaikutti kuolleisuuteen? Tulokset ovat karut: 20 – 39 vuotiaat miehet menettivät ylipainonsa vuoksi eliniästään keskimäärin 8,4 vuotta ja vastaavanikäiset naiset 6,1 vuotta. Lisäksi ylipainoiset miehet elivät keskimäärin 18,8 viimeistä elinvuottaan sairaana – usein joko diabeteksen tai sydän- ja verisuonitautien oireiden vuoksi. Ylipainoisilla naisilla vastaava luku oli 19,1.

Britannian Sydäntutkimuslaitoksen Barbara Dinsdale kommentoi tuloksia: ”Tämä tutkimus osoittaa jälleen selvästi, että ylipaino ei vain lyhennä elinikää, vaan vie myös ison osan terveistä elinvuosista.”

Mikä sitten neuvoksi, jos painoa on jo ehtinyt kertymään? Dinsdale vastaa: ”Olit sitten minkä kokoinen tahansa, niin pienet ja kestävät muutokset elintavoissa ovat ainoa tapa ratkoa ongelmaa: pudottaa painoa pysyvästi ja vähentää riskiä sairastua diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.”

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen sekä laihduttamiseen liittyviä juttuja

Lähde: Uusi Suomi / BBC / Alkuperäistutkimus

Kommentit

kommenttia