Yhdysvaltain terveysviranomainen FDA on linjannut, että seuraavan kolmen vuoden aikana kaikkien elintarvikevalmistajien on poistettava tuotteistaan transrasvojen suurin lähde: hydrogenoidut eli osittain kovetetut kasvisrasvat. Transrasvoja syntyy kun nestemäistä kasvirasvaa kovetetaan vedyn avulla siten, että siitä saadaan paksumpaa – tai jopa täysin kovaa.

 

 

Transrasvat sydäntautien ja diabeteksen takana

Pääasiallisia transrasvalähteitä ovat mm. ranskanperunat, mikropopcornit, keksit ja muut pitkälle prosessoidut elintarvikkeet. Useissa tieteellisissä tutkimuksissa on saatu vahvaa näyttöä siitä että transrasvat ovat erityisen epäterveellisiä, ja että ne aiheuttavat mm. sydäntauteja ja diabetesta. Transrasva nostaa huonon LDL-kolesterolin määrää verenkierrossa ja aiheuttaa plakinmuodostumista verisuonien seinämiin. Tämä voi ajan myötä johtaa sydänkohtauksiin ja aivohalvaukseen.

 

 

Evira: Suomessa tilanne jo hyvällä tolalla

Eviran tiedotteen mukaan tilanne transrasvojen suhteen on Suomessa jo niin hyvä, että erityisiä lainsäädännöllisiä tai tiedotuksellisia lisätoimenpiteitä ei tarvita. Suomalaisten transrasvojen kulutus on ollut jo 1990-luvulta lähtien merkittävästi monia muita maita pienempää, koska margariinivalmistajat siirtyivät jo tuolloin käyttämään valmistusmenetelmää joka ei aiheuta transrasvoja.

Eviran mukaan suomalaisten tulisikin transrasvojen vältteltyn sijaan keskittyä vähentämään tyydyttyneiden rasvahappojen saantia. Tämä tarkoittaa siis enemmän kasviksia ja vähemmän lihatuotteita.

 

 

Katso myös:

Kasvisruokainspiraatiota

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

 

 

Lähde: Time / Terve.fi