Jos koet stressiä, syö näin!

Kun stressihormonit jylläävät kehossa, tekee mieli ehkä astella pikaruokaravintolaan ja tilata mitä tahansa mättöä. Ei kuitenkaan kannata, koska nopeat hiilihydraatit vain pahentavat oloa. Kokeile mieluummin näitä!

Stressistä kärsivän valintoja ovat:

1. Kaurapuuro hunajalla ja kanelilla

Kaurapuurosta saat kehosi kaipaamia hiilihydraatteja, mutta hitaasti imeytyvässä ja terveellisessä muodossa. Kauran kuitu pitää olosi myös kylläisenä pitkään. Kanelin on todettu auttavan ahdistuneen olon lievittämisessä ja hunaja parantaa immuniteettia. Tsekkaa täältä myös muita herkullisia tapoja tuunata kaurapuuroa.

2. Tummalla suklaalla kuorrutetut mantelit

Vuonna 2009 suoritettu sveitsiläistutkimuskin sen todistaa: Tumma suklaa todella alentaa stressihormonitasoja. Mantelit puolestaan sisältävät tärkeitä kertatyydyttyneitä rasvahappoja sekä energiaa proteiinin muodossa. Tsekkaa myös muut manteliherkut.

3. Kahvi-banaanismoothie

Sekoita kahvia, soijamaitoa, makeuttamatonta kaakaojauhetta ja yksi kypsä banaani. Tämä kombo nostaa kehosi serotoniinitasoa, vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja alentaa verenpainetta!

4. Pähkinät

Cashew-pähkinät, pistaasit, maapähkinät, kurpitsansiemenet… Heitä suuhusi kourallinen suolaamattomia sekalaisia pähkinöitä, niin saat samalla mielialaasi kohentavia hivenaineita: Mm. hyviä kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, kuitua, tryptofaania ja seleeniä.

5. Bataatti

Bataatti on kauran lisäksi hyvä hitaiden hiilareiden lähde. Bataatin kuitu ja karotenoidit nostavat mielialaasi. Katso täältä mitä kaikkea bataatista voi valmistaa.

6. Kreikkalainen jogurtti

Kreikkalais- tai turkkilaistyyppiset makeuttamattomat jogurtit ovat erinomaisia proteiinin- ja kalsiuminlähteitä. Lisää päälle vielä tuoreita tai pakastettuja marjoja, niin saat roimasti mieltä kohottavia antioksidantteja ja immuunijärjestelmää suojaavaa C-vitamiinia. Tsekkaa täältä jogurttiherkkuja.

7. Curryllä maustetut vihannekset

Mikä tahansa intialaistyyppinen ruoka voi helpottaa stressintunnetta. Tämä johtuu pääosin kahdesta tekijästä: Curryn (maustekurkuman) on todettu ehkäisevän stressihormonien vaikutuksia aivoissa. Lisäksi intialaistyyppisen ruoan tulisuus (eli chilipippurien kapsaisiini) aikaansaa kehon hyvänolonhormoni serotoniinin tuotannon lisääntymisen – keho ikäänkuin rauhoittelee itseään erittämällä kyseistä hormonia.

8. Viini

Alkoholi hidastaa keskushermoston toimintaa, mistä seuraa totaalinen rentoutuminen. Pitäydy kuitenkin vain yhdessä lasillisessa ja juttele samalla mukavia ystäviesi seurassa.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Womens Health Magazine

 

Kommentit

kommenttia