Jotkut ihmiset tällä maapallolla ansaitsevat elantonsa maistelemalla suklaata.

Luit oikein – näin epäoikeudenmukaista elämä on. Tässä muutama totuus suklaanmaistajan arjesta – ja lopussa muutama vinkki suklaamaisteluiltamien järjestämiseen.

1. Ei aina niin makeaa hommaa

”Joudun usein maistelemaan suklaita joissa on vikoja – jotka maistuvat palaneilta tai kitkeriltä.” kertoo eräs ammattimainen suklaanmaistelija Readers’ Digestin haastattelussa. ”Istun yleensä pienessä huoneessa joka on valaistu punaisin valoin, jotta suklaan ulkonäkö ei vaikuttaisi makuaistimuksiini” hän jatkaa.

2. Maistajat maistavat, eivät syö

Suklaamaistajat eivät syö maistamiaan suklaita – se alkaisi liian nopeasti näkyä vyötäröllä. He maistavat ja sylkäisevät sitten pois. ”Odotan maistiaisten välillä 30 sekuntia ja annan makuaistini levätä. Hörppään lämmintä vettä ja syön palan maustamatonta cracker-keksiä.”

3. Suklaanmaistelu on tarkkaa työtä

Suklaata ei maistella ihan tuosta vain, vaan siihen liittyy tietty prosessi.

  1. Ensin suklaata haistetaan
  2. Sitten suklaanpala irrotetaan levystä – kuuluuko ”naps” vai kenties ei mitään?
  3. Suklaanpala laitetaan suuhun ja annetaan sen sulaa – näin makuaisti rekisteröi yksitellen perusmaut: makea, hapan, suolainen ja karvas.
  4. Tämän jälkeen puhalletaan nopeita ilmapyräyksiä nenän kautta – näin myös nenän hajureseptorit pääsevät kunnolla mukaan maun analysointiin. Nenän kautta havaitaan suklaan hienovaraisemmat maut kuten lakritsi, marjat, sieni, kaneli jne.

4. Syövätkö suklaanmaistelijat suklaata vapaa-ajallaankin?

Kyllä syövät, mutta osalle ammatti antaa toki riittävän annoksen suklaata elämään. Eräs ammattimainen suklaanmaistelija kertoo säilyttävänsä suklaata jääkaappinsa alaosassa, talouspaperiin käärittynä ja ilmatiiviiseen pussiin suljettuna. Näin suklaa säilyttää tuoreutensa.

5. Suklaanmaistelu on hauskaa porukalla

Jos innostuit järjestämään suklaanmaistelua illanistujaisiin, niin tässä muutama seikka jotka kannattaa huomioida:

  1. Anna kaikille maistelijoille lasilliset vettä ja cream cracker -tyyppisiä keksejä suun puhdistamiseen maistelun välissä
  2. Jättäkää kaikkein tummimmat suklaat viimeiseksi. Niiden maut ovat niin voimakkaita, että ne jäävät suuhusi ja peittävät muiden suklaiden maut alleen.
  3. Odottakaa puoli minuuttia kutakin suklaata maistettuanne. Muussa tapauksessa aiemmin maistamasi suklaa voi ”pilata” seuraavan suklaan maisteluhetken. Käytä aika esimerkiksi makuhavaintojesi ylöskirjaamiseen.

Katso myös:
Lisää suklaainspiraatiota

Lähde: RD, Amano Chocolate

Kommentit

kommenttia