Kukapa ei olisi kuullut – tai itse kokenut – vanhaa viisautta…

Se mukaan ennen kosteita iltamia kannattaa syödä kunnolla. Tyhjään mahaan juotu alkoholi näet päihdyttää ja vie juhlijan voimat nopeammin. Mutta mistä tämä johtuu – ja mitä alkoholi oikeastaan kropassa tekee?

1. askel: pullosta suuhun

Alkoholi saapuu kehoon suun kautta. Suun limakalvot eivät erityisemmin pidä alkoholista – tästä syystä alkoholin suurkuluttajien riski sairastua erilaisiin suun ja nielun syöpiin kasvaa. Makeat siiderit ja lonkerot kuluttavat myös hampaiden kiillettä.

2. askel: suusta vatsaan

Kun alkoholi saapuu tyhjään vatsaan, se ei kauaa vatsalaukussa viihdy. Mitä tyhjempi vatsa on, sitä nopeammin alkoholi imeytyy verenkiertoon. Vatsassa alkoholi ehtii kuitenkin ärsyttää vatsalaukun limakalvoja, minkä tuloksena mahanesteiden eritys kiihtyy ja tuloksena voi olla vatsahaava.

3. askel: vatsasta verenkiertoon

Verenkiertoon päädyttyään alkoholi on pian joka puolella kehoasi. Verenkierrossa alkoholi aiheuttaa verisuonten laajenemista, minkä johdosta myös verenpaine laskee hetkellisesti. Tämä selittää osin alkoholin rentouttavaa vaikutusta. Pitkällä aikavälillä vaikutelma on kuitenkin petollinen: Tutkimuksen mukaan alkoholinkulutus – etenkin tyhjään mahaan – kohottaa verenpainetta pitkällä aikavälillä.

4. askel: verenkierrosta aivoihin

Alkoholi kulkeutuu verenkierron kautta nopeasti aivoihin, missä se alkaa heti vaikuttaa käytökseen ja lihasmotoriikkaan. Jo keskinkertainenkin alkoholinkulutus voi jouduttaa Alzheimerin taudin ja dementian puhkeamista.

5. askel: sydän, maksa ja munuaiset

Maksa polttaa alkoholia tasaista tahtia: Noin yhden alkoholiannoksen tunnissa. Alkoholin liikakulutus voi aiheuttaa ensin rasvamaksan ja sen jälkeen tappavan maksakirroosin. Nämä eivät ole vain rappioalkoholistien sairauksia. Munuaisten työtä alkoholi vaikeuttaa diureettisen vaikutuksensa vuoksi: Alkoholi aiheuttaa tihentynyttä virtsaamistarvetta ja voi johtaa nestehukkaan – oireeseen joka pahentaa myös krapulaoireita.

Kohtuullisella alkoholinkäytöllä on todettu joitain sydänterveyttä edistäviä vaikutuksia: Sen on todettu lisäävän hyvän HDL-kolesterolin määrää verenkierrossa ja alentavan tulehduksen määrää kehossa. On kuitenkin syytä pitää mielessä alkoholin lukuisat haittapuolet ja pitäytyä kohtuudessa – ja muistaa myös syödä aina kun juo.

Lopuksi pieni vinkki juhlijoille

Mitä tyhjempi vatsasi on ja mitä poreilevampaa ja lämpimämpää alkoholi on, sitä nopeammin humallut. Esimerkiksi huoneenlämpöinen skumppa ja kurniva vatsa ovat siis varmin tapa saada taju kankaalle ennätysajassa. Herkkusuu suosittelee nauttimaan alkoholia kohtuudella ja ruoan kanssa.

 

Katso myös:

Lisää asiaa alkoholista

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

 

Lähteet: Terve.fi, Tohtori.fi, Iltalehti