Poltitko kitalakesi maistaessasi pastakastikettasi?

Viilsitkö haavan sormeesi leikatessasi sipulia? Ei hätää, pieniin keittiöhaavereihin löytyy apu yllättävän läheltä!

Näin hoidat pienet keittiöhaaverit arkisilla elintarvikkeilla:

1. Sitruunamehua haavoihin (kyllä – ihan oikeasti)

Saattaa kuulostaa masokistin päiväunelta, mutta toimii! Purista sitruunasta mehua haavaasi ja anna sen vaikuttaa niin kauan kuin kestät – siis ehkä noin 10 sekuntia. Huuhtele pois runsaalla vedellä. Sitruunan happamuus tekee siitä luontaisesti antiseptisen ja puhdistavan aineen.

2. Hunajaa haavoihin (jos sitruunamehu on liikaa vaadittu…)

Hunaja on ihmeellistä ainetta: se säilyy lähes ikuisesti! Hunajan säilyvyys perustuu suureen sokerimäärään, mutta myös sen luontaisiin antibakteerisiin ominaisuuksiin. Hyödynnä näitä ominaisuuksia sivelemällä hunajaa pieneen vekkiin tai kattilankannesta palaneeseen sormenpäähän.

3. Cayennepippuri polttaa haavat umpeen

Jos kipukynnyksesi on todella kova, kokeile laittaa hieman cayennepippuria haavaasi. Cayennepippurin (- kuten monien muidenkin pippurien -) polttavaa aistimusta aiheuttava ainesosa on kapsaisiini. Kapsaisiini saa haavan verisuonten päät supistumaan, jolloin verenvuotokin tyrehtyy.

4. Poltitko kitalakesi?

Jääpalat ovat hyvä ja ilmeinen ensiapu. Hyvin toimivat myös piimä, maito ja jäätelö.

5. Söitkö jotain liian tulista?

Chilin ja muiden tulisten ruokien poltteen saat poistettua juomalla maitoa tai syömällä juustoa, jogurttia tai muita maitotuotteita. Maitotuotteiden kaseiini-proteiini kiinnittyy tulisen poltteen aiheuttavaan kapsaisiini-proteiiniin, ja vie sen mukanaan ruoansulatuselimistöön. Tuoremehu tai muut vesipohjaiset juomat eivät tuo helpotusta.

 

Huom: Jos poltat itsesi kokkaillessasi, pidä palanutta kohtaa mielellään useita minuutteja mahdollisimman kylmän ja juoksevan veden alla, tai vaihtoehtoisesti jäävedessä. Näin palamisreaktio tyrehtyy ihon sisemmissä kerroksissa. Soita yleiseen hätänumeroon (112) jos tilanne on vakava.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: WonderHowTo

Kommentit

kommenttia