Uudet perunat ovat kuin karkkia kesäisin. Ne maistuvat jopa sellaisenaan tillin ja voin kanssa, mutta sopivat myös lisukkeeksi kesäiseen pöytään.

Täydellisen lopputuloksen saamiseksi tarvitset oikean määrän kiehuvaa vettä, suolaa ja täsmälleen oikean keittoajan.

Ainekset (10 annosta):

3 kg uutta perunaa

2 tl suolaa

2–3 oksaa tuoretta tilliä

Näin keität uusista perunoista täydellisiä:

Valitse mahdollisimman samankokoisia perunoita. Pese uudet perunat kylmässä vedessä juuri ennen keittämistä. Hankaa hento kuori irti käsin, juuresharjalla tai veitsellä. Jos keittäminen viivästyy, siirrä pestyt perunat kylmään ja puhtaaseen veteen odottamaan.

Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Lisää teelusikallinen suolaa vesilitraa kohden. Lisää perunat kokojärjestyksessä: ensin isot ja muutaman minuutin kuluttua pienet. Lisää päälle muutama tillin oksa. Vettä tulee olla sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Kaada ylimääräinen vesi pois.

Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi. Keitä uusia perunoita koosta riippuen 8–20 minuuttia hiljalleen poreillen. Kokeile kypsyyttä tikulla tai terävän veitsen kärjellä. Perunat ovat valmiita, kun ne ovat lähes kypsiä. Peruna kypsyy vielä hellalta ottamisen jälkeenkin, joten älä keitä niitä täysin pehmeiksi.

Valuta vesi pois ja poista tillinvarret. Nosta kattila hetkeksi liedelle, jotta kosteus höyryää pois. Peitä perunat talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä sekä lisäksi vielä kannella. Anna seistä hetki. Näin ylimääräinen kosteus imeytyy vielä paperiin tai pyyhkeeseen.

Viimeistele uudet perunat tillillä ja halutessasi voinokareella ennen tarjoilua.

Jaa vinkit ystävällesi kuka syö kesäisin paljon perunaa!