Iltalehti uutisoi vesiallergiasta kärsivästä 17-vuotiaasta Alexandrasta, joka ei pysty uimaan tai käymään kunnolla edes suihkussa. Mikä on tämä mystinen vesiallergia, ja miten ihmeessä vedelle voi olla allerginen?

Tässä viisi kysymystä ja viisi vastausta vesiallergiasta.

1. Miten yleistä vesiallergia on?

Vesiallergiaa ilmenee noin yhdellä ihmisellä 230 miljoonasta. Koko maailmasta löytyy siis arvioiden mukaan vain jokunen kymmenen vesiallergikkoa. Vesiallergia ei tartu – se on todennäköisesti synnynnäinen ominaisuus. Eräässä tapauksessa vesiallergian aiheutti mitä todennäköisimmin synnytyksen yhteydessä tapahtunut hormonihäiriö.

2. Mitä oireita vesiallergia aiheuttaa?

Vesiallergian oireet ilmenevät tyypillisesti suihkun tai kylvyn aikana, ja voivat kestää 15 minuutista pariin tuntiin. Vesi aiheuttaa vesiallergikon iholla nokkosihottuman kaltaisia oireita: punertavia kohtia, rakkuloita ja kutinaa.

3. Voivatko vesiallergikot juoda vettä?

Ihmiskeho on noin 60-prosenttisesti vettä – ja vesi sattuu olemaan elintärkeää ihmiskeholle – joten useimmat vesiallergikot voivat juoda vettä normaaliin tapaan. On tosin uutisoitu myös tapauksista, joissa jopa veden juominen on ollut vaikeaa – tällöinkin vesiallergikko on kyennyt saamaan tarvitsemansa nesteytyksen juomalla kylmää dieetti-Kokista.

4. Voiko vesiallergiasta parantua?

Vesiallergiaan ei ole keksitty parantavaa hoitoa, mutta antihistamiinit voivat auttaa useimpien vesiallergikkojen oireita.

5. Miten vesiallergikko peseytyy?

Ymmärrettävistä syistä vesiallergia aiheuttaa suuria ongelmia siitä kärsiville: Esimerkiksi suihkussa käynti on tuskallista. Tämän vuoksi vesiallergikkojen on uutisoitu käyvän vain pari kertaa viikossa suihkussa. Tällöinkin suihkussakäynti tapahtuu nopeasti ja kylmän veden alla.

Peseytymisen vaikeus on tosin vain yksi ongelmista – jotkut vesiallergikot saavat tuskallisia ihottumia pelkästä hikoilemisestakin.


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
Lähteet: Daily Mail / ABC