Maailman suurimman ravintolaketjun McDonald’sin Euroopan osasto on tehnyt ilmoituksen jonka uskotaan muuttavan kananlihamarkkinoita merkittävästi: Hampurilaisketju aikoo luopua ihmisille soveliailla antibiooteilla käsitellyn kananlihan käyttämisestä tuotteissaan.

Yhtiön ilmoituksen taustalla on antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen lisääntyminen: Mitä enemmän ihmisille soveliaita antibiootteja kanojen lääkinnässä käytetään, sitä heikommaksi kyseisten antibioottien teho ihmisten lääkinnässä muuttuu.

Kansanterveyden asialla vai markkinointitempausta järjestämässä?

Kriittiset äänet ovat huomauttaneet, että kananlihantuottajat ovat olleet hiljalleen siirtymässä pois ihmiskelpoisten antibioottien käyttämisestä jo ennen McDonald’sin suurta ilmoitusta. McDonald’s on myös viimevuosina pyrkinyt nostamaan alas menneitä myyntilukujaan tuomalla listoilleen terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten omenaviipaleita ranskanperunoiden korvikkeeksi aterioissa. Antibiootittoman kanan suosiminen istuu hyvin tähän strategiaan.

Oli kyse markkinointitempusta tai ei, asiantuntijat uskovat McDonald’sin ilmoituksella olevan merkitystä jo pelkästään McDonald’sin suuren koon vuoksi.


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
Luonnonmukaisia kanaherkkuja

Lähde: Independent, Yle
Kuva: Evan Amos

Kommentit

kommenttia