Raikkaan ja terveellisen kurkun tulisi olla osa jokaisen arkipäiväistä ruokavaliota.

Vanha kunnon kurkku kuuluu lähes jokaisen arkiruokaan – ja hyvä niin. Kurkku on yksi terveellisimmistä kasviksista joita suomessa kasvatetaan ja sen sisältämillä ravintoaineilla on erittäin tehokkaita terveysvaikutuksia. Tämän lisäksi kurkku on erittäin monipuolinen ja helppokäyttöinen ruoanlaitossa.

Tässä yksitoista tärkeintä syytä, miksi kurkun tulisi olla osa jokapäiväistä ruokavaliotasi.

Portion of fresh Cucumbers

 

1. Se nesteyttää kehoasi

Riittävä nesteytys on yksi terveen elimistön perusedellytyksistä. Erityisesti kesäaikaan nesteentarve kasvaa, jolloin veden juomisen lisäksi on hyvä saada nestettä myös ruoasta. Kurkku on koostumukseltaan 95,2 % vettä, joten se on erittäin tehokas nesteyttäjä.

2. Se tukee sydämen terveyttä

Tehokkaan nesteytysominaisuuden lisäksi kurkku sisältää kaliumia, joka on erittäin tärkeä suola. Liian alhainen kaliumpitoisuus veressä voi aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä ja verenpaineen kohoamista. Sopivan suolatasapainon ylläpitäminen ennaltaehkäisee sydänsairauksia ja verenpaineongelmia.

 

3. Se tukee elimistön taistelua syöpää vastaan

Kurkku sisältää fisetiinia, eli flavonoidia, jonka on tutkimuksissa todettu estävän syöpäsolun normaalia jakautumista. Lisäksi fisetiinilla on tehokkaita tulehduksia vastaan taistelevia ominaisuuksia. Kasvit luovat fisetiinia suojautuakseen taudinaiheuttajilta ja sieni-infektioilta.

Woman washing face in bathroom

 

4. Se hidastaa ihon vanhenemista

Mitä vanhemmaksi iho tulee, sitä vähemmän sillä on antioksidantteja. Antioksidantit hidastavat ihoa vanhentavia reaktioita, joita tapahtuu kehossa jatkuvasti. Kurkku sisältää runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja, joiden on todettu olevan iholle suotuisia terveysvaikutuksia. Kurkusta on myös helppo valmistaa ihonhoitotuotteita kotikonstein.

 

5. Se taistelee tulehduksia vastaan

Kehossa vallitseva matala-asteinen tulehdustila on lähtökohta monille pitkäaikaissairauksille. Kurkkujen tiedetään lieventävän tätä tulehdustilaa, sillä se sisältää lukuisia ainesosia jotka ovat tehokkaita taistelemaan tulehduksia vastaan.

 

6. Se ehkäisee ummetusta

Kurkku ylläpitää kehon ruoansulatusjärjestelmää ja ehkäisee ummetusta. Kurkku sisältää runsaasti vettä ja kuituja, jotka ovat molemmat oleellisia toimivassa ruoansulatuksessa. Kurkun tiedetään myös vähentävän vatsan turvotusta.

 

7. Se ehkäisee pahanhajuista hengitystä

Pahanhajuinen hengitys johtuu yleensä suussa olevista bakteereista. Kuitupitoiset kasvikset, kuten kurkku, lisäävät syljentuotantoa, joka puolestaan huuhtoo pois bakteereja suusta. Lisäksi kurkun tulehduksia vastaan taistelevat ainesosat voivat vähentää suussa olevia bakteereja.

cucumber chop vegetables

 

8. Se suojaa luitasi

Kurkku sisältää tärkeää K-vitamiinia, jolla on tutkitusti positiivisia vaikutuksia luiden terveyteen. K-vitamiini tehostaa kalsiumin imeytymsitä luustoon ja näin vahvistaa luita ja ennaltaehkäisee haurastumista.

 

9. Se ylläpitää aivojen terveyttä ja muistia

Kurkun sisältämän fisetiinin on todettu suojaavan aivosoluja, tehostavan muistia ja jopa suojaamaan aivoja sairauksilta, jotka rappeuttavat aivosoluja.

10. Se on laihduttajan paras ystävä

Kurkussa on kaikki ominaisuudet, jota laihduttaja voi toivoa. Se sisältää vähän kaloreita, se on suurimmaksi osaksi vettä ja se sisältää vatsalle tärkeitä kuituja. Lisäksi se sisältää runsaasti tärkeitä vitamiineja ja antioksidantteja joita elimistö tarvitsee rasvanpoltossa.

11. Se on monipuolinen ja kotimainen

Kurkku on yksi monipuolisimmista kasviksista mitä voit ruokakaupasta löytää. Voit valmistaa kurkusta herkullisen salaatin, lisukkeen tai syödä sellaisenaan. Voit valmistaa kurkusta omaa kuorintavoidetta tai asetella pari viipaletta silmille virkistykseksi. Kurkku on myös yksi suosituimmista kotimaisista kasviksista, joten syömällä kurkkua voit tukea kotimaista tuotantoa.

Jaa tämä artikkeli ystävällesi, joka rakastaa kurkkuja yhtä paljon kuin sinä.

Lähteet: livescience.com, huffingtonpost.com

Kommentit

kommenttia