Tärkeää tietoa kipulääkkeistä!

Kipulääkkeet tulevat joskus tarpeeseen, mutta pienimpiin jomotuksiin tai ohimeneviin päänsärkykohtauksiin niitä ei välttämättä kannata popsia. Kipulääkkeistä yleisimpiä ovat ibuprofeeni ja parasetamoli, joilla on molemmilla varjopuolensa.

Parasetamoli: turruttaa kivun lisäksi tunteet

Yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että parasetamolia nauttineet koehenkilöt suhtautuivat tunteita herättäviin valokuviin vähemmän tunteikkaasti saatuaan parasetamoli-kipulääkettä. Tutkimuksesta uutisoi mm. Ilta-Sanomat. Parasetamolin on uutisoitu aiheuttaneen Ruotsissa myös monia myrkytystapauksia.

Ibuprofeeni: sydäninfarkti- ja aivohalvausvaara

Euroopan lääkevirasto on antanut suosituksen, jonka mukaan sydän- ja verisuonisairauksia sairastaville potilaille ei tulisi antaa suuria määriä ibuprofeeni-lääkettä. Sama suositus koskee myös korkeista kolesteroliarvoista tai verenpainetaudista kärsiviä potilaita. Näillä riskiryhmään kuuluville potilailla ibuprofeeni voi lisätä aivohalvauksen ja sydäninfarktin riskiä.

Mikä avuksi?

Yksittäinen särkylääke silloin tällöin tuskin tekee hallaa kenellekään, mutta kannattaa silti kokeilla myös luonnon omia särkylääkkeitä: Esimerkiksi kirsikoiden antosyaanit toimivat särkylääkkeiden tavoin. Moni kokee saavansa helpotusta särkyynsä myös inkivääristä – inkivääriteetä on juotettu säryistä kärsiville potilaille iät ja ajat. Myös rypäleiden sisältämän resveratrolin on todettu toimivan särkylääkkeen tavoin. Katso täältä kirsikka-, inkivääri– ja rypäleherkkuja!


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Ilta-Sanomat, Terve.fi, Prevention