Iltalehti uutisoi Ånni-hankkeesta, jossa selvitettiin Lauttasaaren ruotsinkielisen koulun kuudesluokkalaisten lasten mielipiteitä Suomen alkoholipolitiikasta. Mielipiteet olivatkin varsin mielenkiintoista luettavaa: Lasten mielestä alkoholipolitiikkaa tulisi kiristää rajusti kautta linjan.

Tässä muutama pointti jotka nousivat esiin Ånni-hankkeen aineistosta:

 

 

1. Alkoholin myynnin ikäraja tuntuvasti korkeammalle

Lasten mielestä alkoholin myynnin ikäraja tulisi nostaa 20 vuoteen, joidenkin mielestä jopa 25 vuoteen. Lapset perustelevat tätä sillä että monet eivät ole henkisesti tarpeeksi kypsiä 18-vuotiaana.

 

 

2. Alkoholi pois julkisista tiloista ja lasten silmistä

Tuloksista kävi ilmi, että lapset pitävät alkoholin käyttöä pääsääntöisesti ahdistavana ja jopa pelottavana. Alkoholinkäyttöä ei tulisi sallia julkisissa tiloissa – etenkään tilaisuuksissa joissa on lapsia. Ravintoloissa anniskelu tulisi lasten mukaan lopettaa jo puoliltaöin.

 

 

3. Nollatoleranssi liikenteeseen ja urheiluun

Lapset olisivat nykyisiä päättäjiä jyrkempiä myös liikenteeseen ja urheiluun liittyvän tissuttelun suhteen: Heidän mielestään liikenteessä ja urheilutilaisuuksissa tulisi olla nollatoleranssi alkoholin käytön suhteen.

 

 

Nuoret sukupolvet entistä raittiimpia

Iltalehden haastattelema Ånni-hankkeen projektipäällikkö Anne Ahlefelt kertoo, että Ånni-tutkimuksen tulokset vastaavat hyvin muita vastaavanlaisten tutkimusten tuloksia.

Tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan nuoret sukupolvet näkevät vallitsevan alkoholikulttuurin kriittisesti. Aikuisiksi tultuaan nämä sukupolvet tulevat todennäköisesti olemaan huomattavasti raittiimpia kuin edeltävät sukupolvet. Tästä muutoksesta on nähtävissä merkkejä jo vastikään täysikäisyyden saavuttaneissa nuorissa aikuisissa – absolutismi on lisääntynyt ja kännikulttuurin ihannointi on vähentynyt nuoremmissa sukupolvissa merkittävästi.

 

 

Katso myös:

Lisää alkoholiasiaa

 

 

Lähde: Iltalehti

Kommentit

kommenttia