Syöpävaara piilee antioksidanteissakin.

Varoitetus liiasta antioksidanttien tankkaamisesta: tutkimuksen tulosten mukaan niillä voi olla liiallisesti käytettynä jopa syövän kasvamista edistäviä vaikutuksia.

Ruotsalaistutkimuksessa selvitettiin asetyylikysteiini-antioksidantin vaikutuksia ihosyöpää sairastaviin hiiriin ja ihmissoluihin. Kokeissa havaittiin, että asetyylikysteiinillä terästetty vesi sai hiirien syöpäkasvaimet levittämään entistä ärhäkämmin etäpesäkkeitä. Myös ihmissolukokeessa havaittiin syövän muuttuvan ärhäkkäämmäksi antioksidanttitujauksen saatuaan.

Tutkijat testasivat myös antioksidanttina pidetyn E-vitamiinin vaikutusta melanooman kasvuun, ja huomasivat myös sen ärhäköittävän syöpäsoluja. Aiemmassa tutkimuksessaan sama ruotsalainen tutkijaryhmä huomasi asetyylikysteiinin ja E-vitamiinin nopeuttavan myös keuhkosyövän leviämistä.

Tutkimustuloksista ei voi vetää johtopäätöstä että kaikkia antioksidantteja tulisi välttää, mutta syöpää sairastavien voi olla syytä välttää ainakin edellämainittujen kahden antioksidantin ylenmääräistä saantia.

 

terveysnappi

 

Lähde: HS

Kommentit

kommenttia