Suomen terveysviranomaiset ovat vuosikymmeniä toitottaneet maitotuotteiden syömisen terveellisyyttä. Viimeaikaiset tutkimustulokset eivät kuitenkaan täysin tue tätä näkemystä – osa tutkimuksista on jopa jyrkästi yleisiä käsityksiä vastaan.

Harvardin yliopiston ravintotutkimuskeskusta johtava Walter Willett on yksi maitotuotteisiin skeptisesti suhtautuvista tiedemiehistä. Hänen johtamissaan tutkimuksissa on mm. havaittu, että vähintään pari lasillista maitoa päivässä juovien miesten riski sairastua eturauhassyöpään on jopa kaksinkertainen muihin verrattuna.

 

Maito vahvistaa luustoa – vai vahvistaako sittenkään?

Maito sisältää paljon luustolle tärkeää kalsiumia, joten sitä on suositeltu juotavaksi nimenomaan luuston vahvistamiseksi. Tuoreimmat tutkimukset kuitenkin kyseenalaistavat maidon sisältämän kalsiumin hyödyt luuston terveydelle. Itse asiassa tutkimuksissa on havaittu jopa päinvastaista vaikutusta: Eräässä tutkimuksessa havaittiin paljon maitoa juovien naisten luunmurtumariskin olevan korkeampi kuin naisilla jotka eivät juoneet maitoa lainkaan.

 

Mikä sitten aiheuttaa maidon haitalliset vaikutukset? Tästä asiasta tutkijat eivät ole lainkaan yksimielisiä, koska vaikutusmekanismit ovat monimutkaisia. Joissain tutkimuksissa on havaittu maidon sisältämän D-galaktoosi-yhdisteen aiheuttavan tulehdustiloja kehossa. Toisaalta myös maidon sisältämien estrogeeni- ja progesteronihormonien uskotaan olevan yhteydessä havaittuihin syöpäriskeihin.

 

Willett antaa myös näkemyksensä siitä miksi maitoa ja maitotuotteita kuitenkin pidetään edelleen terveellisinä: Suurta osaa maidon terveellisyyteen liittyvästä tutkimuksesta rahoittaa Danonen ja Nestlén kaltaiset suuret elintarvikeyhtiöt. Jos tutkija siis haluaa tehdä tutkimusta jatkossakin, on tutkimustulosten syytä edistää jollain tapaa yhtiöiden etua – eli lisätä maidon kulutusta.

 

 

terveysnappi

 

 

Lähde: Mother Jones, Kauppalehti

Kuva: Fir0002/Flagstaffotos

Kommentit

kommenttia