Eläinten uskonnollinen teurastus kielletään Tanskassa. Uskonnollisella teurastuksella tarkoitetaan rituaalimaista teurastustapaa, jossa tajuissaan olevalta eläimeltä yleensä katkaistaan kaula, jolloin eläin menettää tajuntansa ja kuolee verenvuotoon.

 

Lakimuutos on tanskalaisille eläinaktivisteille merkittävä voitto, sillä he ovat kampanjoineet ja lobanneet vuosikausia halal- ja kosherlihan kieltämistä maassaan. Muslimi- ja juutalaisyhteisöjen johtajat eivät ole luonnollisestikaan mielissään kiellosta. Lakiesitystä on kutsuttu juutalaisvastaiseksi ja ”selkeäksi puuttumieksi uskonnonvapauteen”.

Tanskan maatalous- ja elintarvikeministeri Dan Jorgensen kommentoi kieltoa tuoreeltaan: ”Eläinten oikeudet menevät uskonnon edelle.”

 

Kielto on jakanut tanskalaisten mielipiteet. Moni pitää kieltoa kornina etenkin sen jälkeen, kun Kööpenhaminan eläintarhassa päätettiin paloitella kirahvi ja syöttää se leijonille pääosin lapsista koostuvan yleisön edessä.

David Krikler summaa monen tanskalaisen mietteet Twitterissä: ”Tanskassa on ok paloitella terve kirahvi lasten silmien edessä, mutta kosher- ja halalkana on kiellettyä”.

 

Mitä sinä olet mieltä halal- ja kosherlihasta – tulisiko se kieltää myös Suomessa?

 

 

Lähde: Independent

Kuva: Tiia Monto

Kommentit

kommenttia