Kokenut leipuri on jo varsin taitava liivatteen käyttäjä, mutta monelle vähemmän liivatekokemuksia omaavalle, voi hyytyminen jäädä haaveeksi.

Kaupoissa on saatavilla joko liivatelehtiä tai -jauhetta. Moni leivonta-asiantuntija kuitenkin suosittelee liivatelehtiä, sillä jauhe saattaa muodostaa jälkiruokaan ikäviä kokkareita. Joten jos haluat varmasti onnistua ja saada kakun hyytymään, sekä sille tasaisen koostumuksen, käytä liivatelehtiä.

Näin onnistu varmasti:

  1. Täytä iso kulho kylmällä vedellä.
  2. Upota tarvitsemasi määrä liivatelehtiä kulhoon.
  3. Liota lehtiä vedessä n. 5 minuuttia (voi olla pidempäänkin).
  4. Purista lehdistä ylimääräinen vesi pois.
  5. Laita liivatelehdet kiehuvaan nesteeseen. Mitä ainetta neste on ja sen määrän, määrittää käyttämäsi resepti (vettä, maitoa, marjasosetta tms.) Nesteen voi kuumentaa kattilassa liedellä tai kupissa mikroaaltouunissa (mikrossa kuumentaessa, varmista, että neste kiehuu).
  6. Jos nesteen määrä on vähäinen, saattaa olla, että liivate ei liukene välttämättä heti. Jos näin käy, älä lisää nestettä, vaan laita neste uudestaan kuumenemaan (kiehauta). Varmista, että liivateseos on tasainen.
  7. Lisää tasainen liivateseos (liivate + kuuma neste) täytteeseen ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Jos täytteessä on paljon kermavaahtoa, kannattaa seoksen sekoittamista suoraan siihen välttää, koska kermavaahto saattaa juoksettua. Jos reseptissä on on jotain muuta kiinteämpää, esim. tuorejuustoa tai rahkaa, sekoita liivateseos ensin siihen, jonka jälkeen voit sekoittaa ne yhdessä kermavaahdon kanssa.
  8. Hyytyäkseen, liivate vaatii kylmää. Laita leivonnainen jääkaappiin ja odota hyytymistä vähintään reseptissä annettu aika, yleensä noin 2-3 tuntia.

Jaa, jotta ystäväsikin saa kakun hyytymään!